Rabu, 23 Mac 2011

telatah anak2 sedare ak yg kiut sgtttt!!













muke diorg nih mmg otai n fotogenik tau! lau suh begambo mmg suke sgt...yg baju pink lengan panjang tuh name die nuriz yg sorg g tuh kai bju pink gak name die dania..:) nati dak2 nih la jd flower2 gurl ak kat depan mase ak sanding nati..mesti kiut jewp..:0 mmg syg sgt kat diorg nih..

sekitar majlis anak sedare aku..

 ini la anak sedare ak name die mizi..:)




                                                        
                                                       ini lah bapak ak yg paling kacak!haha

          muke ak yg bertungkus lumus mengemas umah..:)

                       



   ini la duit sombang atau becek lam bahasa jawe..hehehe banyak kan?



 Ini la sekitar majlis sunat anak sedare ak..meriah gak la..theme black+blue..mmg sweet colur tuh tau! da mcm majlis kawin ak nengok..haha kebanyakan family ak yg membanting tulang kat dapur tuh sume jd chef2..mmg terbaik rr diorg masak..i loike..:)

Jumaat, 18 Mac 2011

majlis sunat anak sedare ak..

ri ni nak pi umah sedare ak kat jenjarom coz die wat majlis sunat anak die.. anak sedare ak tuh pun ak bele die dr kecik smpai die sekolah tadika..ak n family sgy sgt dgn die.. ye la ak adik bradik 2 org jewp..name die khairul amezee org2 pangil mizi jewp..muke die same mcm mak ak,ye la muke mak die dgn mak ak same adik beradik la katekan...hehehe kut adat jawe 3 hari 2 mlm babe kenduri die.. meriah jewp mcm org nak kawin plaks..haha now skunk tempat ak nih cam nak ujan jewp nih..hope jgn la ujan mase kenduri ni bejalan AMIN..

Rabu, 16 Mac 2011

pekene kopi O ais+n.lemak..

x leh titow plak skunk nih d'sbb kan pekene kopi O td..argghh mata jd segar megar..haha
bile lah mate nak kuyup nih..mkn td pun pun sodap n.lemak+tempe goreng! mmg terbaik la..
tempe die mmg sedap smpai menjilat ibu jari skali!haha kenyang x terhingga.. padahal ptg td da mkn n.goreng pattaya dgn hani n k.liza.. pas tuh td leh lak men boling dgn dak2s nih lapa laks..ape lg mkn sdoh..
now da masuk kul 2.32 minit pagi waktu malaysia..hehe nasib ri nih ak cuti..lau koje mmg mata ttp je la masuk opiz..

Selasa, 15 Mac 2011

time 2 work..arghhh

now keje ak pas nih bertambah2 banyak coz ganti dak opiz ak yg nak bersalin da ni..arghhhh tension banyak keje kene wat!..otak ak pun da nk jd biol skit nih!hahaa dalam mase yg same ak kene anta memo,daftar surat masuk,anta surat kat pentadbiran,punch card,GLdll.. banyak kan? ari2 la kene ot pas nih..nak wat cam ne,nak x nak kene la wat gak..nasib dapat elaun separuh coz tanggung keje die..hehee

Isnin, 7 Mac 2011

kempen derma darah..

wah first time td derma darah..kebas tangan kiri ak.. mule2 cari blah kanan x jumpe urat,,last2 blah kiri daa... sakit gak la mase die injit tuh..bayang kan la lau doktor tuh cucuk kat bontot korg? mmg auuuwwwchh...heheh pas je bez derma darah..mata jd stimm jewp..ngantok plak..sempat ak balik umah tido!haha.. mmg syokkk oo titow kat umah td.. anwy bagus gak derma darah nih..pas nih lau ade g,nak derma lagih..:)

Ahad, 6 Mac 2011

Selasa, 1 Mac 2011

try lah cube diet cam nih..:)

1. Tetapkan matlamat anda untuk mengurangkan berat badan secara perlahan-lahan. Iaitu penurunan dalam lingkungan 0.5kg ke 1kg dalam seminggu.

Biasanya 0.5kg adalah angka yang biasa yang mampu dicapai oleh kebanyakan anda. Tapi jangan terlalu memaksa jika anda tak mencapai sasaran awal. Jika anda dapat kurangkan 0.1kg pun dah bagus untuk permulaan.

2. Sebaiknya, lupakan niat anda untuk mengambil sebarang ubat-ubatan dengan tujuan menurunkan berat badan. Lebih-lebih lagi tanpa mendapat nasihat atau kebenaran doktor plak tu.

Bagi anda yang nak menjaga otot, boleh ambil suplemen seperti Glutamin setiap hari selepas sesi senaman.

3. Ambil makanan dan minuman yang rendah kalori dan mempunyai kandungan nutrien yang tinggi. Kurangkanlah sebanyak 500 kalori sehari untuk tujuan mengurangkan berat badan.

Kurangkan juga pengambilan makanan ataupun minuman yang manis (kandungan gula yang tinggi). Lebihkanlah memakan buah-buahan dan sayur-sayuran segar.

4. Elakkan memakan makanan ringan di antara waktu makan. Sebaliknya, anda boleh gantikan dengan sekeping biskut krim kraker dengan secawan kopi atau teh kurang manis (rendah lemak). Ataupun makan saja buah-buahan sebagai ganti.

5. Banyakkan minum air mineral dan jangan meminum minuman beralkohol.


6. Tetapkan waktu makan anda setiap hari.

Sebagai contoh:

Sarapan di antara jam 7.00 ke 7.30 pagi,

Makan di antara waktu pagi dan tengahari (10.00 - 11.00 pagi),

Makan tengahari (12.30 tengahari - 1.30 petang)

Minum petang (3.30 - 4.00 petang)

Makan malam (6.30 petang - 7.30 malam)


Kemudian, disiplinkan diri anda agar makan pada waktu yang ditetapkan. Jika dicepatkan atau dilambatkan sedikit pun tak mengapa. Ikut keadaan dan kesesuaian anda.

7. Makanlah di ruang makan dan bukannya di depan tv.

8. Biasakan diri menggunakan pinggan yang lebih kecil semasa makan. Tujuannya supaya anda tidak mengambil terlalu banyak atau menambah lauk-pauk yang berlemak atau berkalori tinggi.

9. Penuhkan hari anda dengan melakukan aktiviti tertentu bagi mengelakkan daripada asyik teringatkan makanan.


Sebagai contoh:

Lakukan aktiviti senaman 3 hingga 5 kali seminggu. Lakukan selama 30 minit setiap hari.

Anda juga boleh pecahkan kepada 3 sesi setiap hari. Iaitu 10 minit untuk setiap sesi. Boleh buat 10 minit di waktu pagi, 10 minit pada waktu tengahari dan 10 minit sewaktu petang.


10. Akhir sekali, pastikan anda mendapatkan rehat secukupnya. Contohnya waktu tidur. Tidurlah dalam 6 hingga 8 jam sehari.


Semoga 10 tips kuruskan badan di atas dapat membantu anda kelihatan lebih langsing ataupun mendapatkan berat badan yang ideal.


sLamAt mencube kwn2...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...