Isnin, 17 Ogos 2015

Pengalaman Part #2 Anak Kedua

Assalamualikum

  okey ols.. hari tuh dah cerite Pengalaman Part #1 Anak Kedua kan.. so hari nih nak cerita detik2 mase kat dewan bedah! mana yang penah czer mesti tau kan keadaan kat dalam dewan bedah tuh cam ne.. tersangat la sejuk sampai menggigil pale lutu hah.  Start malam lepas Admite Wad doc dah g tau kene puasa jangan makan, kalau nak minum tuk basah tekak sikit bolej aje. tapi kuantiti sikit la. So malam tuh memang tak leh tido wey.. maybe sebab memikirkan esok nak kene bius bagai, memikirkan anak yang bakal lahir nanti. arghhh memang malam tuh susah nak tido sikit, so aku pasang zikir sampai la terlelal ko.. pagi bangun sembahyang subuh than bukak zikir lagi bagi hati nih tenang je. sampai la doc bius datang tuk tandatangan semua. So aku nye slot bahagian pagi.. kul 10.30 cam tuh dah gerak g dewan bedah.
   Buat kali kedua nye aku ke dewan bedah. Tapi kali nih berbeza dengan yang sebelum nih MISCARRIAGE. Sampai je bahagian pertama Bilik Bius. Mase tuh kat atas katil je terbaring doc letak ape tah bagi kaki kite hangat2 gitu.. so doc bius akan datang pada kite bagi tau nama penuh n no ic kite semua. So semua dah Ok baru aku ditolak kat Dewan Bedah. Sampai je sana..mak aiiii ramai gile dokter mase tuh ada 4 doket perempuan dan sorang dokter lelaki. ishh malu la plak kan..+_+ Ok dokter yang akan uruskan pembedahan aku nih die bagi kate2 semangat dan suh kite zikir bebanyak n dipermudahkan sepanjang aku czer nih. Ok doc Bius datang bg tau akan cucuk bius kat bahagian belakang dekat tulang tau sebanyak 2 kali tak silap aku, diorg bius separuh badan jew. masa tuh aku ingat tak la sakit sangat sebab sebelum nih pernah bius kat belakang badan. Hupenye mak datukkkkk sakit Allah je yang tahu. Start je cucuk boleh nangis i ols..ye la korang memang sakit sampai ketulang pegi die.. fuhh so sorang doc nih perasan aku nangis die suh doc yang lain percepatkan czer aku nih. So after bius aku di baring kan dengan keadaan terlentang, tangan dua2 bukak habis. Mase tuh memang sangat2 tak selesa! Aku siap cakap dengan doc lain memang tak selesa dengan keadaan macam nih, so die suh turun kan satu tangan letak kat dada, baru la aku rasa bernapas tau tak.
    Aku ingat kejap je la kan nak kua Baby mase tuh.. ikutkan ada komplikasi masa itu. Aku bledding banyak jugak. Peh tuh dengar doc cakpa nak Vacum! perghhh  masa tuh doa bebanyak semoga anak aku keluar dengan mudah, tak nak buat vacum tuh. mybe sebab tulang badan baby panjang sangat kut..hehe So 4 doc yang handle tuk keluarkan Baby mase tuh die godek2 perut nih. Mase tuh aku mule nak nangis dah sebab risau pape jadi kat naak aku mase tuh. Alhamdulillah dengar jugak tangisan Baby mas etuh.. fuhh lega uols dah dengar anak nangis. So mase tuh tggu gak doc dtg tunjuk anak, tak lama sorang nurse/doc tak pasti tunjuk kat aku kemaluan die dulu die tanya, anak puan permepuan/lelaki?? so confirm Gegurl uols! Syukur Alhamdulillah. Masa tuh dapat cium die Nikmat sungguh ciptaan Allah. Sangat Wangi tau tak! bau syurga..:)
    So dah settel cium anak bagai. Proses nk jahit balik tempat yang diorg belah tuh. memang tak de rasa ape la masa tuh. Dalam hati rasa tak saba nak jumpa anak kat wad nanti! hehe Dah settel semua urusan aku masuk ke Wad balik dengan keadaan separuh badan still ada bius lagi, memang tak boleh nak bergerak la, dengan kepala pening! n satu lagi efek bius yang aku kene tuh MUntah teruk n pening satu kepala! en somi bagi minum milo sikit n roti, tak lama tuh muntah semua. sampai kan iols terpopo kauuuu,... malunye la mase tuh! mas atuh mana nak perasan kau nak terpopo kan sebab bius tak abis lagi kan.. so kepala berpinau2 memang tak boleh nak fokus sesuatu. anak pon masa tuh tak hirau kan sebab memang tak boleh nak fikir pape. mujur Mak yang jaga masa tuh, sebab suami hanya boleh jage hari pertama selepas czer. hari berikutnya mak/adik/kakak perempuan sahaja yang dibenarkan. So mana yang jaga sendiri tuh aku SALUTE kat diorg sebab diorg boleh handle situasi tuh. Sedangkan aku yang pertama nih pon menangis2 mak aku tinggalkan hari kedua. hahaha giler ko tak penah ada anak sebelum nih, menangis2 nak mintak susu, berak lagi kencing die lagi.. masa tuh Allah je tau panik nye aku masa tuh.

So lahir lah Puteri kesayangan kami diberi nama NUR ARISSA MEDINA BINTI ABDULLAH. Berat arissa lahir 2.7kg panjang 59cm. Hari pertama tuh en somi dah azan kan die.dan juga membuat tahnik pada arissa dengan menggunakan madu. Syukur semua nye selamat. Macam biasa la kalau Czer nih duk wad paling cepat pon 3 hari kalau ada masalah memang lama la kat dalam sepital tuh. So waktu yang ditunggu2 balik rumah.. yeayyyy  Orite olss nih cerita serba serbi pengalaman bersalin anak kedua (anak pertama gugur). So mana yang menunggu kelahiran tahun nih. Moga dipermudahkan ea semuanya. Owh lupa tahun ni my BFF Bonda Ekin pon tengah tggu nk bersalin ja nih.. excited nak tggu junior diorg nih.. Arissa n Huysan(anak bff Ain) nak dapat geng tak lama lagi..:)

sekian entry saya kali ini. Terima kasih baca blog saya yang tak seberapa ini..hehe:)

Jumaat, 14 Ogos 2015

Pengalaman Part #1 Bersalin Anak Kedua

Assalamualikum.

   Hey korang, tak sempat hari tuh nak cerita lebih lanjut pasal czer anak kedua nih. Mesti nak tau kan kenapa aku kene czer n kenapa tak boleh bersalin normal? huh ikutkan hati memula sedih jugak kenapa aku tak dibagi peluang untuk bersalin secara normal. kalau ikutkan mase tuh dah 36w. Sebab punca nya aku Opret buang Fibroid, so doc memang tak bagi bersalin normal sebab takut Rahim aku pecah bile meneran nanti. Takut jugak masa diorg explain ri tuh. So satu malam tuh jugak search kat googel pasal bersalin czer nih. So banyak jugak la aku tau sikit2, upenye ramai gak share pengalaman czer diorg eh.. agak memudahkan jugak la bagi aku yang pertama kalinya nih. hehe  So sebelum last apoitment kat Hospital Putrajaya doc dah bagi tau date bersalin 3 minggu awal sebelum due date aku, sepatutnya due date 21.7.2014 tapi die cepatkan jadi 4.7.2014. So memang kene standbay barang2 baby n barang2 momy jugak. hehe
   So hari yang dinantikan sehari sebelum baby nak kua kene masuk wad awal sehari. So pergi Hospital nak chek in Nurse kate tak ada katil lagi. so die suh balik dulu than diorang akan Call kitorg. Tapi memang tak la nak balik kan sebab rumah aku jauh wey kat bagan lalang tuh. So decide dgn husband g jenjalan Alamanda tgk muvi!muahahaha mase tuh tgk citer Transformer.. haha memang lawak betul dah la mase tuh bulan pose. nak berjalan2 penat berjalan sambil nak tggu nurse call lame betul. So dah nak abis cerita tuh boleh plak nurse call suh masuk chek in. dah la ending die best wey! tapi mase tuh cam risau jugak kalau kitorang chek in lambat kene marah.. so cakap dengan husband gerak sekarang ke Hospital terus.. so gudbay ending Transformer..hihi.
Last Pic sebelum bersalin :)

So sempat jugak la sebelum nak kua Alamanda pi singgah beli Kenny Rogers sebab teringin nak makan plak, So rushing2 gerak ke Hospital. Alhamdulilah dapat wad B masa tuh katil yang availble 3 orang(termasuk aku). HUsband teman sampai kul 7pm ja.  Bila husband nak balik perasan aku mase tuh sentap wey. nak menagis depan die! tapi ku tahan kan je lah..hati kene kental babe. hehe so sempat minta maaf dengan die bagai peluk cium semua. suh die doakan aku bersalin nanti dipermudahkan semuanya. Okey korang nanti liya sambung part #2 eh.. banyak betul nak taip nih..hihi k bye!


RAYA #2015

Assalamualikum.

  Hey ols. Lame betul i menyepi kan..hehe eh lupe nk wish SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN walaupun nak penghujung raye..ahaha Ok raya tahun nih belah suami kat Sekinchan. so kami balik awal sehari sebelum raya sebabnya kene keje la uols, kalau tak khamis tuh pon keje. Nasib la GB sekolah aku baik hati suh aku cuti. Tapi die dah sound awal2 gitu suh masuk keje Isnin. Lol! Ape theme korang wey?? tahun nih decide color Green. So seminggu nak raya baru shopping! bahahaha. Kitorang just cari kat sekitar Shah Alam sahaja. So dapat la baju yang berkenan dihati walaupun tak Blink2..+_+. Tahun ini raya pon tak amik banyak gamba uols..hihi
abaikan kain Arissa tuh :P

Candid!
Sebahagian Familia Blah suami
Haaa kan gua dah cakap gamba tahun  nih memang tak banyak.. haha kitorang kat sekincahan sampai hari Ahad je sebab isnin mak dah keje uols! sadiss betul tau. Tahun depan turn raya umah aku plak. yeayyyyyy mase tuh Arissa dah 2 tahun lagi excited sebab die dah besaq sikit dah boleh control diri die.. haha  k la sampai sini je entry iols. ada rajin sikit i berblogging eh:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...