Rabu, 18 November 2015

RAGAM ARISSA MASUK 1 TAHUN

Assalamualikum gais.

Okey hari nih entry nak sembang pasai anak dara ku Nur ARissa Medina yang semakin hari semakin mox dan comel! haha (sila meluat) pejam celik pejam celik dah 1 tahun 4 bulan lebih dah, Alhamdulillah membesar dengan jaya nya! perkembangan sekarang nih Arissa dah boleh sebut MAMA, AYAH, APANG (abang),KAKAK,NENEK,ATO(atok),MAMAM(makan)1,2,3,4,8,CU(susu),YAK(Berak). buat masa nih yang aku dengar nih je lah.. yang lain2 tuh die suke membebel yang tak paham kite dengar..haha bahasa baby kan. Sekarang pun dah pandai kalau kite cakap nak mandi atau yak.. cepat2 terus g bilik air, dah biasa dengar hari2 mak nye cakap die dah boleh faham. setiap hari ada je akai die nih tau.. kekadang gelak sorang2 hokey.. kalau nak susu skunk senang je cakap kat die nak susu x? than kalau die geleng tuh maknanya die memang tak nak la, kalau die dah haus sangat die akan tunjuk botol die! hehe so mama die akan paham la die nak susu.


Waktu tidur? nih paling yang aku rasa sebel sikit la, sebabnya arissa nih macam susah nak tido kalau dilemparkan ke katil, nak kene amik masa baru die akan tido, paling cepat nak bagi die tido bagi la buai kat die memang confirm terus tido tuh pon ikut mood die la..hihi Arissa nih perangai pelik die sebelum nak tido akan cari bucu bantal than die akan gentel / isap! tahan die tak akan tido stay setempat, tau2 die akan pusing 360 darjah untuk cari port baik nak landing n keselesaan die. Aku nih dah berapa kali kene hempap dengan kaki die la tangan die la, n paling win kepala die lah, kalau kene benjol ko!! nak marah pikir anak masih kecik. hurmm sabo je la hati nih. kalau korang nak tau Kulit Arissa nih tebal agaknye, sebab die tak suka pakai selimut tau mas atido! haha siyes aku cakap sebab nya dah banyak kali aku try selimutkan die dr umur 9@10 bulan gitu die akan buat2 tendang selimut tuh menunjuk kan die protes tak nak pakai selimut masa tido. So start dari tuh memang aku tak pakaikan kecuali kalau aku rasa cuaca sangat sejuk mesti selimutkan jugak.

Gadget? so far Arissa tak suka tengok kartun/Youtube kat hp, kat TV pon tak layan, acaner? haha aku penah try bagi jugak die tgk kat Hp dekat Youtube Upin&Ipin layan nye tak smapai 4 minit die dah bosan nanti die akan campak la hp tuh kemana die suka. Tapi Arissa nih jenis suka pegang sahaja HP, tuh pon kenkonon ngah calling2 gitu, dan die akan tekan button tah mana2 than akan ngoceh(cakap sendiri/membebel)  sendiri. hehe paling Win Hp Ipong aku die masuk dalam Mangkuk Jamban umah!! stress wey aku masa tuh. Dah la banyak gamba/Video die masa baby lagi. dah la aku tak save kat icloud,cissss redho jela kan. Memang dari start hari tuh aku akan reminder mak,abah,adik n suami aku setiap kali kua dari tandas,atau bilik air sila la TUTUP dengan kadar segara supaya mengelakan perkara gitu berulang..memang sejarah tak mungkin kembali (lagu newboyz gitu). Jangan nanti dah beso nak pegang tepon je memanjang memang nak kene Start ngan mama nih.

Aktiviti? Arissa kalau korang bagi  lepas kat padang memang confirm die akan tawaf satu padang, sumpah tak tipu! Arissa memang kuat jalan, dan die akan membebel sepanjang die berjalan tuh. Die memang suka berlari/nerjalan kat tempat2 luas tanpa pandang depan! haha kekadang aku risau sangat sebab die jenis kau panggil die, die akan move kedepan dan kedepan.. so memang penat nak kejar! Ada la skali die boleh loloskan diri dari Slinding Door umah( bayangkan la ek die boleh tarik slinding door tuh,kuat tak tangan die!haha) die boleh berlari melulu terus nak kejalan, nasib baik la sempat perasan tengok slinding dah terbukak, tengok-tengok die dah separuh dari rumah nak kejalan raya besar tuh. huargggg geram tau hati nih. Sampai berlari dengan tak pakai kasut nye mengejar nak selamatkan die. So now memang kene make sure la slinding tuh kene tutup rapat dan lock. Toys kat rumah pon memang tak banyak, sebab die tak suka main sangat dengan mainan yang aku beli, contoh teddy bear (die akan campak2 je bear tuh), Duck muzik (diepatah2kan part2 bahagian kepak dan terus down muziknye), kerete mainan (campak2 jugak kalau dapat kat tangan die),Flash Card (tengok sekejap nampak cam teruja tapi hanya kejap je peh tuh dah jemu die campak/buang merata). Banyak kali jugak la ajak die blajar Flash card bercolor, tapi sekejap je die dah start jemu, risau la plak! tak tau dah nak buat ape. Kalau korang bagi pen/pensil die suka! mana2 budak pon akan suka kan.. lagi2 die akan buat seni kat tapak tangan la kaki die la,lengan tangan die la, fuh menguji kesabaran betul, tapi aku tak kisah sangat janji die ada minat nak nak pegang PEN! hihi Gaji nih baru nak beli kertas drawing n pensil color lebih, dan buku rujukan/gamba haiwan dan Flash card untuk trek die minta nak membaca dan mengenal binatang/huruf/nombor. Ada rezki mama nak buat BUKU POP UP/BUSY BOOK untuk Arissa.Inyallah kalau masa mengizinkan.



Banyak lagi yang ku tak explore lagi ragam Arissa nih, hopefuly Arissa membesar dengan baik dan diberikan kesihatan yang baik, mendengar kata, dan menjadi anak yang soleha dan anak yang boleh membanggakan ibu dan ayah ye sayang.Amin! kbai xoxo

Isnin, 16 November 2015

MORNING SIKCNES

Assalamualikum.

Mengandung kali ketiga ni (first gugur,kedua Arissa) aku rasa morning sikcnes nih betul2 mencabar! awal2 preg nih dah mula rasa tekak nih loya je tengok makanan pon nak muntah.. tapi aku site dalam kepala otak nih jangan muntah.. tapi kekadang bila tak tahan memang keluar jugak la akhirnya. Tapi sumpah babe seksa jugak bile ada simptom morning sikcnes nih.

Dulu masa Arissa tak ada la teruk sangat simpton nih.. paling kuat pon tak de selera sangat dekat makanan sampai la kandungan nak masuk 4 bulan macam tuh.. Diawal awal pregnent kire tak ada la loya tu teruk macam sekarang nih.. x de pening sangat! cume terasa mengah n sakit pinggang tuh memang kaw2 rasa die pergi tuh..hehe

Sebelum aku tau aku pregg aku dah mula rasa something kat badan aku nih, First rasa lemah..kedua aku cam cepat letih sangat2, ketiga pening2 tuh sikit je la tapi tak la sakit macam migrin tuh, keempat teringin nak makan shushi,keow teow goreng basah! kelima jantung nih berdegup kemain laju..hehe So dalam hati masa tuh dah pikir aku pregnent ke nih? sebba sebelum tuh minggu sebelum nye aku dah cek UPT mmg negetive Hokeyyyy. So cakap dengan husband try lagi sklai beli UPT kat Watson (murah sikit) je. Balik terus cek tak de masa nak tunggu waktu pagi subuh tuh nak try! hahaha x sabo naw hah. So dengan pelahan2 tgk UPT tuh.. alhamdulillah memang positive wey! masa tuh memang dah rasa takut ada, sedih ada happy ada. Tapi dah allah beri kami rezki anak nih ,Insyallah kami akan jaga sebaik mungkin.

Bila sekarang aku ak makan aku akan fikir 2 3 kali nak makan sebab aku takut lepas makan aku akan muntah balik, wey memang sakit la kalau muntah.. skali muntah kluar makanan yang kita makan memang perit bak hang.. tekak kau akan rasa payau jew.. Sebelum nih dah try jugak makan pelam+garam! hurmm tak jalan sangat tapi ku cube untuk tahan nak muntnah kan balik.. hehe kalau sebelum nih mak masak KARI AYAM kling (febret) confirm2 la aku yang bedal lu. Tapi kali ini tidak bagi ku, sebabnya bila makan aku rasa bau ayam tuh hanyir sesangat.. padahal sebelum nih kalau makan sampai jilat ibu jari kau... hihi tak tau la sampai bila keadaan sekarang nih nak berubah. hope kandungan nak masuk 3 bulan ke dah kembali back to normal, rindu nak makan sedap2 nih!!!

Korang doakan mak jemah n baby dalam kandungan nih sihat hendaknya ea. petang nih nak scan tuk confirmkan dah berapa weeks..al maklumlah bebenornye lupe date period aku..hahaha kbai gais. xoxo

Rabu, 11 November 2015

MIMPI KELUAR SUSU BADAN

Assalamualikum gais..

Dalam 2@3 hari lepas aku mimpi keluar susu badan uols! banyak sangat sampai tak payah pam,just letak tempat pam tuh than susu keluar sendiri dengan banyak. apa ek petandanya tu. Aku tak nak pikir negetive, just think positive aje! sebelum nih masa mengandung kan Arissa aku mimpi aku lahir anak permpuan sangat comel dan pipi die tembam macam Pau.. Alhamdulillah memang betul la ramalan aku mimpi dapat anak perempuan yang sebijik sama muka dalam mimpi aku tuh.  Sebab sebelum tuh aku berteka teki dngan jantinan anak aku tuh, Fisrt pergi gomen die kate macam tak nampak lagi, ok la fine aku ajak en somi g Klinik Aisyah(ingat2 lupe) kat Salak Lama untuk Scan 3D, masa tuh dah 4@5 bulan cam tuh aku pergi than bile doc Aisyah try scan memang baby tak mau pandang depan die suke pandang blakang, so memang tak nampak muke die, tapi doc cakap macam perempuan! so excited nox bile dapat tahu aku akan dapat baby girl!

Tak lama lepas beberapa bulan appoitment dengan Klinik Kesihatan Salak, doc scan plak kate macam nampak lelaki! ha??? sebelum tuh dah excited shoping baju gegirl sikit, so bila dapat tau aku stop beli barang dahulu. tapi ada jugak la beli barang baju baby boy sikit-sikit. So kebetulan plak masa tuh sedara n kekawang kate perut aku nih cam kedepan so lagi skali diorang kata aku akan dapat baby boy, masa tuh down sikit la sebab aku nak anak perempuan! hahaha tapi aku tak kisah pon dapat lelaki atau perempuan janji anak aku sihat walafiat.:) So last tuk confiramtion jantina aku mase chekup kat Hospital Putrajaya Doc scan(canggih skit namapk clear) memang confirm die kata perempuan, Syukur Alhamdulillah keluar la Nur Arissa Medina 4.7.2014.

Okey berbalik tajuk aku tuh.. korang penah tak mimpi cam tuh? apa maksudnya mimpi tuh? sebab sebelum nih arissa ku bagi susu badan hanya Sebulan sahaja itu pon aku guna pam dan masukan susu dalam botol, sebab nipple aku buta dua2, so aku dah banyak kali cuba bagi arissa hisap tapi susah nak dapat, kalau dapat die nyot sekejap je than die keluarkan balik. (hati nih sedih sebab tak dapat full bf kat anak) Tapi memang betul aku mimpi susu aku keluar dengan banyak tanpa pam atau urut. Aku just berdoa insyallah diberi peluang kali kedua ini untuk Full BF tuk anak kedua nanti. Moga semua nya dipermudahkan, korang tolong doakan sama eh.:)

Advance Birthday dan Picnic!

Assalammualikum gaiss..

 Sihat ke semua? semalam aku dengan Bff dah plan nak buat Picnic n advance birthday aku skali.. hahaha x supries betul dah kitorang skunk. So memandangkan dah lama giler tak jumpe mereka, rindu tahap menebal menusuk kat hati nih hah.. akhirnya kami plan waktu cuti Depavali! mase tuh je semua Free lepas nih dah memasing Bz balik. Kami decide nak buat kat Tasik Shah Alam sahaja. malas nak g jauh2. So kami sembang2 dalam group Whatsapp ape yang perlu dibawa dan persiapan semua. Yehaaa memang tak sabar uols nak jumpe kesayangan semua. Theme kami semua White n Black tapi yatt elda lupa nak bagi tau sebab mybe die rushing2 nak buat Brownies die tuh agak nye.. haha takpe yatt kami tetap sayang ko!



So aku bajet hanya 4 orang sahaja iaitu geng BFF ku Ain,Elida n Ikin.. tapi tak sangka Yatt pon joint skali, warghh lagi meriah picnic kami semalam. Dan aku sangat berterima kasih pada yatt sebab kau tau menghargai erti persahabatan. bukan jenis bile time mase die kemain lagi kan kan... bile mase kite hampeh jew, bukan la marah ke apa tapi cuba la Appreciate hubungan kawan tuh. hurmmm eh emo plak aku nih kan.. dah jum sambung balik, Aku sampai dalam kul 8.30 am dan Ain memang smapai awal la sebab rumah die paling dekat! haha so ain cari tempat dulu tuk kami berpicnic dengan selesa tanpa ganguan dan yang paling safe persekitaran tuk anak2.

happy birthday advance to me:)

paling sedap!

Nampak tuh kek titew yang cute tuh! tq gais.. tak kisah pon korang nak sambut atau tak janji dapat jumpe korang pon dah best tau. Aku nih dah la tengah orang kate dalam mood morning sicknes lagi..opsss:p Tapi makan yang diorang bawak nih ya allah sumpah sedap sangat!!! lagi2 Congor bars tuh, pestime mak jemah makan haha so agak jakun jugak nk merasa. So far memang kengkawan semua pandai masak dah skunk, aku je masih terkial2 nak buat semua bende..hihi Aktiviti kami just borak2 santai, main bubble with anak2..ye la bila dah ada anak nih felling die lagi seronok tau! tak caya cepat2 la kawin atau mengandung..hehe

my anak2.. lepas nih lagi ramai la :)

abaikan rambut arissa! husyan awat nye tuh? aqif gak stedy

diorang kate rambut diorang nak akan sama, dan tinggi pon akan sama! haha
Ala baby mika nangis masa nih

little family Yatt( sory tak dapat gambar korang pandang kamera) hihi

okey baby mika tido sepanjang picnic tuh

eh eh jangan kata aku gemok eh! haha


Kebetulan mase nih Husband ikin tak da sebab keja jauh nun kat ganu sana, al maklumla keje kapal memang berjauhan la, hope hati kau kental eh kin! hahaha Seronok bila kite buat event cam nih sebenarnya, mengirat kan silatulrahim sesama yang lain. So next birthday Yatt bulan 12,. So ko jangan risau Yatt akan kami sambuut untuk kau k.. mybe kali nih kite buat BBQ kut..yehaaaa lagi la best, last kami buat BBQ kat PD tahun 2013 mase tuh aku pregnent Arissa, Ain plak mase tuh pregnent Husyan. Mane la tahu kan Yatt plak lepas nih.. hahahaha  Kalau ada rezki lebih memasing nak buat kat PD, dapat bermalam satu malam pon dah syiok! sebab kali nih bawak anak, dulu bercouple(dah kawin) hihi. Tunggu next post birthday yatt nanti k:)

tq gais! xoxo

Isnin, 9 November 2015

MENGANDUNG ANAK KE-3!

Assalamualikum gais....

     Hey gais.. Tak tau la nak excited ke tau ape nih.. hehe Hari tuh try chek UPT sebab lambat period hah.. tengok2 haaaa naik 2 line hokey:) so bermakna AKU MENGANDUNG LAGI WEYYYYY!!! masa tu perasaan campur baur tau ada sedih+happy+takut huarghhh semua tuh aku rasa sekarang nih. Ye la Arissa baru 1y 4m sekarang sepatutnye aku kena gape 2@3 year untuk prengent balik.

Bila dapat tahu je upt aku positive aku terus bagitahu kat husband yang 'mybe' aku pregnent! mati2 die ingat aku tipuuuu.. ishhh vengang betul tau.. haha skali hah mak jemah tunjuk UPT tuh terus sengeh2 sorang2! dan ayat yang aku dengar be selepas die tengok UPT aku die kata "Yessssss Berjaya'! hah??? kau dah kenapa en somi, kemain suke bebenor kau ehhh..(buat muke blur sekejap), ye la mase tuh aku rasa marah pon ada rasa bengang pon ada, ye la risau kut sekarang nih bile dah tau nk g klinik confirm2 la nurse n dokter bising kan!

So lebih kurang 3@4 hari jugak la memikirkan nak g klinik bile! haha takut punye pasal.. Last2 ku serah diri jua ke klinik sungai pelek dekat dengan area rumah mak aku nih. First masuk je ku langkah kaki kanan sambil baca doa hokey! Alhamdulillah time masa nak buat buku Pink nih Nurse cool je tak de marah2 pon tau! fuh dalam hati lompat2 bintang nih.. macam biasa la nak buat buku Pink kan memang agak lama sikit prosuder nye.. Fisrt amik air kencing lu untuk sah kan yang aku nih betul pregnent, lepas tuh timbang, cek tekanan darah n yang paling aku tak suka adalah amik darah! dah la aku nih jenis susah nak jumpe urat.

Lepas aku setel benda tuh baru jumpa dokter untuk scan kandungan sebabnya aku lupa tarikh period aku boleh! hahaha so memang dup dap jugak la nk g bilik dokter nih takut kene marah. Lagi skali Alhamdulillah Dokter sangat soft spoken, just mara2 gitu je la, tp memang dah bersedia telinga nih untuk bebelan dokter. Just dokter kate continue sahaja la dengan kandungan sekarang, tapi kali nih aku refer Hospital  Putrajaya (sebab memang aku ada history kat sana so lagi senang refer sana) awal sikit iaitu 30weels. dulu masa Arissa 36weeks dah refer sana untuk confirmkan aku nih bersalin normal atau czer sbb history Fibroid dulu kan. So dokter nih tgk buku Pink lama aku ada history dulu so die percepatkan untuk refer kesana.

Cuma sekarang Due Date tak pasti lagi sebab hari  tuh dokter scan nampak kantung tuh kecik sangat so die tak boleh nak estimate due date aku dengan betul. So die bagi appoitment lagi 2week dari sekarang untuk scan balik. Harap2 kali nih Semua nya dipermudahkan dan diberikan kekuatan untuk besarkan Arissa dan dalam kandungan ni. AMIN

Khamis, 5 November 2015

Sushi owh Sushi

Assalamualikum

  Hey gais! Hari nih nak cerita sikit pasal Makanan Sushi.. kenapa ek tetiba plak kang aku nak hapdet pasal Sushi nih. Sebab nye dah berapa minggu nih aku asik teringkat Sushi je.. padahal aku tak suka sangat Sushi nih, sebelum nih aku penah makan tapi mutah balik sebab tak boleh terima tekak nih. Tapi tah la perasaan nih tekak nih nak makan Sushi!

Start masa gaji la membuak2 aku nak mencari Sushi, pergila ke Midvalley mase tuh dengan sepupu kebetulan nak makan Misai sotong yang sedap bak hang (kalau g midvalley sure korang kene try misai sotong nih kat bahagian area sushi dalam aeon tuh) dapat la beli Sushi tapi ku pilih jugak la.. macam unagi ke abalon ke salmon ke memang ku tak makan, paling yang aku suke yang berasas kan sotong memang aku bedal! lain2 tuh macam crabstick,egg, dan yang paling best jenis Sushi roll yang kecik2 tuh sebab mudah nak makan dan boleh rasa semua jenis.



Tapi lepas aku makan Sushi tuh alhamdulillah kepuasan ko!! hahaha, kenapa la pelik naw tekak aku nih.. tapi sebelum tuh jugak setiap malam kejutkan husband nak makan keow teow goreng basah! laki aku cakap kau dah kenapa malam2 nak makan plak.. padahal tadi dah makan nasi. hehe terukan kan selera hantu aku nih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...