Jumaat, 17 Mei 2013

postponed Operation!

Assalamualikum...

        Hey korang! baru pagi tadi dapat call dari dokter Hospital Dari Putrajaya berkenan pasal nak operation 20/5 ni..die cakap kene postponed pulak sebab diorg tengok kes aku nih diorg nak buat satu tarikh khas operation untuk buang fibroid aku nih.. yang di beritahu dokter yang nak opret aku nih dokter dari US! hurmm memula risau jugak lah kan.. ye la mau tak nye..diorg buat aku cam bahan experimen tau x? iye la nati mase aku opret dgn dokter pakar dari US tuh mesti ramai dokter pakar yang lain akan tgk..fuhhh malu kut!:( so aku tak dapat lagi penerangan secara details lagi..so ada appoitment lagi sekali pada RABU depan baru diorg explain selebinye nanti..owhh aku lupa dokter yang call aku cakap tuh semua perbelanjaan ditanggung..hurmm bagus gak la kan kalau ditanggung,x de lah keluar duit banyak kan..kut2 nati aku buat operation tuh kene keluar duit..mampuihhh mane nak korek nih..hihi okey uols pape nati saya update k!

**tq coz follow myblog**

Khamis, 16 Mei 2013

FIBROID

Assalamualikum..

          Apakah perasan korang bile dapat tau kene buat operation? takut?seram sejuk? neves? yup aku ada semua perasaan tuh sekarang.. Minggu lepas baru balik dari appoitment dokter pakar di Hospital Putrajaya untuk confirmation opret buang Fibroid. Aku dah bincang dengan en suami dan kami dah pikir masak-masak  keputusan aku YES untuk opret buang Fibroid.. dokter bagi aku tarikh untuk operation adal 20/5/2013 nih..fuhh neves nox lagi seminggu jew aku kene bersedia! Dokter bagi aku tarikh untuk jumpe dokter BIUS 14/5/2013..admit wad 19/5/2013. So 2 hari lepas baru jumpe dokter Bius sebab die nak explain kat aku. sekejap jew jumpe die talk talk pasai nak bius cam ne,nak bius separuh atau full! korang bayang kan mase tuh aku dengar macam tak jadi nak opret..takuttt kut. So dokter tuh pun ckp nati mase aku nak buat operation diorg akan Bius aku penuh kire aku tak sedar langsung,penafasan pun melalui tiub..perghh korang bayang kan belum nk opret dah dengar cam tuh camner????:(
        Orang lua tengok aku nampak okey,nampak cool,leh g jenjalan dengan hati yang senang, tapi orang tak nampak hati aku yang agak neves,takut,seram sejuk bile nak kene menghadap semua nih..perasaan bercampur baur sekarang nih..banyak bende aku pikir kalau incase bende yang kite tak jangka akan berlaku. Tuhan tuh menguji umatnye,sekarang nih die bagi aku dugaan sebegini aku terima dengan redho. walau apepun terjadi nanti aku harus terima dengan hati yang tenang. Banyak jugak aku berkongsi dan mendengar  pengalaman orang yang dah buat opret buang fibroid nih..fuhh macam-macam kes ade,bile kite dengar memang takut tapi itulah hakikatnye. Yang paling aku rasa sedih bile die dah opret terpaksa BUANG RAHIM sekali? ape kah perasaan korang bile dengar macam itu? mesti takutkan lagi2 kalau orang dah berumahtangga nih.. kalau dah ade anak ramai x pe jugak nih yang belum ade anak lagi,Umur pun masih muda macam mane? tuh sebab aku kene kuat dari segi fizikal dan mental. korang nak tengok cam ne fibroid tuh? meh tgk gambaq nih sat..





             Jadi korang dah tengok gambar tuh kan? cam tuh la Fibroid aku mungkin.cuma aku x tau berapa besar sangat dalam gambar tuh...inysallah nati kalau dah opret aku akan buat entry opertion tuh dan gambar fibroid aku tuh besa mane..Now doc scan hari tuh last dah 10x8cm kira kalau ikutkan dokter aku tuh kira besar fibroid aku nih...so korang imagine la bende tuh besar mana k! Ahad nih dah kene admit Wad..so readers blogger kawan2 sekiranya aku ade membuat kesalah atau menguriskan hati kamu atau sebaliknya.. aku ingin meminta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. Aku berharap kalian DOA kan semoga operation aku nati dipermudahkan dan diberi kesihatan yang baik selepas ini..terima kasih:)

Isnin, 29 April 2013

Ganu kito!

Assalamualikum..

              hey korang..jumaat lepas aku g terengganu coz kawan aku ikin mintak teman die anta boipren die kat PETRONAS(INSTEP) di Kuala Terengganu. Fuhhh bukan senang nak masuk situ tau! rezki die la kan..me so jeles k! hah ini kira kali kedua aku g Terengganu first time masa umur aku 7 tahun kut,lame kan??? hehe now baru dapat menjejaki nye di sane..

rimau!! haha



sebelum sampai buat muke cute!




       Best jugak eh kat sane terutama kalau korang singgah di PASAR PAYANG(slalu ingat pasar payung) majerioti nye sume jual kain BATIK sutera..memang cantik uolss! rambang mata lau kat sane. Rugi kalau sampai sane tak membeli! memandangkan money tak berapa nak banyak,aku cuma dapat belikan mak aku Kain Batik,Baju Tido,Kopok ikan...hehe klau ikutkan nafsu memang nak beli kain batik sutere kat sane,harga murah sikit berbanding kat KL nih..sepasang RM150-RM350 tgk jugak corak dan kain nye sekali..hah terlupe satu bende yang harus dibeli kat sane iaitu KOPOK LEKO!! perghhh sedappp murah plak tuh.sebatang RM0.50 jek.. kami sampai sane tak tido pun gerak kul 2.00am sampai sane kul 8.00am perghhhh 6 jam gua drive wey..diorg dah membongkang meninggalkan aku sensorang drive,nasib mata aku nih macam burung hantu!hihi sampai kat satu Pantai nih (x ingat nama pantai tu) baru tukar dengan kawan, lepas sampai kami pi membersihkan diri..Membe aku Ikin ade kate ade satu Toilet Eksklusif bayar RM0.50 kut x silap lah..tempat die memang Bersih n Envirement die sangat GOOd! tp tak da rezki kami nak kesitu sebab tandas tuh tak BUKAK lagi! arghh  strerrsss nye..baru nak tgk pemandangan tandas tuh!haha

nasi Kerabu


         Okey lepas bersiap Misi kami untuk mencari makanan sebab kebulur dah memasing! jalan punye jalan jumpe satu kedai nih,leh tahan jugak ramai pelanggan yang duk beratur panjang sebab nak makan Nasi Kerabu! memang famous kat K.Terrengganu nih Nasi Kerabu,Nasi Dagang, Cili Sumbat! tapi nape tekak aku tak leh terima wey? sangat menyedihkan:( tapi aku pun cube jugak lah..perasaan makan Nasi Kerabu? haha aku hanya  makan ayam madu,daging bakar n nasi biru tuh jew,yang ulam2 tuh sorry der memang tak makan rasa manis sangat! air pun manis sume Manis kau jah!

rock jugak walaupun x gosok gigi!

insyallah akan datangggg..wehuuu
         okey selepas hantar En Alim ke Petronas tuh baru kami shopping membeli kopok leko,sampai satu kedai nih pakcik tuh sangat baik siap bagi kami taste 10 batang yang dah siap dimasak! perghh sedap sangat kut..ape lagi beli tuk mak n kengkawan lah! tapi kan uols sampai umah je kopok leko tuh kita goreng nape tak sama macam kat kedai ri tuh kami makan? rasa sangat lainnn!:( ke disebabkan perjalanan jauh kopok tuh x leh kene panas? or lain lain sebab?grrr tak pe la janji dapat makan.hehe

         Sory la uols tak banyak gambar yang aku amik sebab tak sempat nak amik Mata dah Rabak nox! so dapat mana yang ade jew nih..next time kami datang lagi ye TERENGGANU,kali nih nak g Pulau Perhentian  plak!:)

Rabu, 17 April 2013

Kerja Stress Vacation!

Assalamualikum..
    
       Bile sebut tentang kerja dan stress nih semua orang tak suka kan? lagi2 jenis keje berlambak2! hadussssh aku baru 3minggu start dok kat opis atas nih..keje banyak lagi2 tang mengfailing failing nih..grrr BOSAN okeyyyyyy! semua nak cepat..kertas yang aku nak failing pun dah serabut..berat2!! tapi tak pe la dah itu nasib den kojo gomen..cengitu la! lagi suke keje MCD dulu..syiokkk jew keje x de nk pegang kertas, pegang n serve makanan jew..HAhaHa kenyang pun kenyang..cume stress bab custemer banyak jew dalam satu mase..teringat zaman keje Mcd LCCT..kawan ramai,dapat makan Free lagi!:p bile dapat keje dalam Sekolah fuhhh banyak jugak keje wey. Moral of the story nye saya perlukan VACATION now!!!
                                                                    
                                                                               *
                                                                               *
                                                                               *


Insyallah ade rezki kami nak ke Pulau Perhentian! tempat yang sangat awsome..sejuk jew mata memandang air pantai yang kebiruan tuh... now kami ngah berusaha gigih mengumpul duit nih..kehkehkeh

Khamis, 4 April 2013

Checkup Fibroid!

Assalamualikummmm..

    Lebih kurang 2 bulan dah keguguran, Semalam aku pergi ke hospital sebab ada appoitment dengan dokter pakar..diorg nak chekup balik pasal fibroid aku nih..hurmmm appoitment kul 9am tp jumpe dokter kul 1.30pm?!!! Grrr bengang jew mase tuh nak terberak la nak terkencing lah sume ade..hati nih dok tak tenang jew banyak bende dalam kepala otak aku nih memikir. SAMPAI turn aku masuk bilik jmpe dokter mengigil lak badan aku,fuhhhh serammm! Sampai je jumpe doc buat scan kat perut than die kate mmg Fibroid aku sebesar 10x8cm!! Arghhh sedih giler weyy. Dokter cadang memang aku kene opret buang fibroid tuh,die suh aku berbincang dengan suami dan fikir masak2! So lau tak buang susah jugak nati bende tuh akan membesar dan kalau mengandung akan membahya kan kandungan.
      Jadi dokter bagi aku mase sebulan untuk.memberi keputusan pada 8/5/13 nih,kalau dah confirm pihak hospital akan bagi date untuk operation nati. Sebelum tuh die ada cakap ini kire general prosuder lah untuk pesakit yg akan membuat opretion dia akan bagi tau kemungkinan2. Salah satu die ada cakap kalau mase opret nati bledding teruk diorg terpakse buang Rahim! Ommmaikkii mase dengar tuh mmg takut plak nk opret..tp nak tak nak aku kene buang jugak!  Jadi aku kene kuat kan semangat dan tawakal ape.kemungkinan akan jadi... Tapi dokter ada cakap kebanyakan opretion  yang buang fibroid nih alhamdulillah berjaya tanpa buang rahim. So bile dengar dokter cakap tuh hati aku cam okey sikit la...
           Aku ada bincang dengan en suami pasal bende nih,die kata die stuju dan apa2 kemungkinan yang akan jadi. Tapi disudut hati aku rasa sedih sangat tak dapat bagi die zuriat secepat mungkin. Dia nak sangat anak tapi bile keadaan aku macam ni aku tak tau nak buat ape! Buat masa nih aku nak pikir cam ne nak bagi fibroid aku nih hilang,mungkin cara pemakanan kut! Tolong la pada kawan2 yang senasib dengan saya share la kalau ade petua atau cara nak hilang/kecut kan FIBROID nih.. Sharing is caring.:)

Ahad, 31 Mac 2013

Rindu!

Assalamualikum..

    Tarikh ini merupakan detik yang tak akan aku lupa kan..genap 2bulan pemergian arwah muhammad, setiap saat setiap detik tak akan kupernah lupa kan. Selama 19minggu ia berada di dalam perut ku, masa tuh aku rasa aku la perempuan yang bertuah sekali,anugerah Allah yang sangat terindah. Mase mengandung permulaan pun aku dah terima dugaan yang pertama,doktor scan perut aku masa kandungan 5minggu aku didapati ade ketumbuhan FIBROID,so masa tuh hanya Allah sahaja yang tahu perasaan aku. Macam2 dalam fikiran aku,sama ada ia merbahaya untuk kandungan ke tau tak?! Dalam awal mengandung aku tak ada alah langsung (muntah,pembawakan,pening) jadi aku rasa Allah permudahkan di awal mengandung sampai la 17minggu aku mula ada rasa tak kena pada perut dan kandungan aku,mungkin sebab Fibroid.
      Jadi start tuh la bermulanya aku mengharungi detik2 yang tak akan pernah aku lupa! Start aku bledding teruk sampai la masuk Wad lebih kurang 2 minggu lebih aku pula ditimpa dugaan lagi sekali masa dihospital..Kandungan aku ada masalah iaitu AIR KETUBAN dah tak ada!masa tuh menangis jew,orang nampak luaran aku Senyum tapi dalam hati ni menangis bagaikan orang nak gila... Sehingga la hari terakhir arwah dikeluarkan pada 31/1/13 pada pukul 11.45am.. Sehingga ini tak pernah aku lupa untuk sedekah kan AL-FATIHAH kepadanya. Semoga kau ditempatkan orang yang beriman ye sayang ku.Amin

Khamis, 28 Mac 2013

bey Libry!

Assalammualikum...

         Baru-baru nih sekolah aku ada buat Khursus Perfailan. So sekolah aku ada menjemput Kerani dari Sekolah SAMTAR kat Banting tu, memang bagus lah dia datang bagi tunjuk ajar cara perfailan dalam Pejabat. Dalam masa yang sama Pengetua aku kan baru so susah sikit la banyak bende yang kene tukar position kerja, elok-elok aku kene kat Libry bantai nye dia suh aku duduk dalam pejabat nih,aduhhh baru nak dapat rilex kerja kat libry! syok kut keje bahagian tuh..banyak pengalaman yang aku dapat keje situ selama 9bulan.. now dah kena naik opis.. okey masa khursus hari tuh, pengetua aku dan ketua pembantu tadbir(CC) aku telah mengarahkan pembahagian tugas memasing! grrrr tersangat lah tension aku mase tuh. Tapi tak apa lah dah tugas kite sebagai PEMBANTU AM PEJABAT  terpaksa la redho.
       Tugas baru ini agak mencabar sikit banyak pulak pengetua aku bagi korje, Tulis surat untuk pejabat lah,pengiraan Stok lah ape lagi ek..lupe lah coz diorg tak kua kan surat rasmi lagi.so tak tau bile berkuat kuasa. Sekarang aku kena banyak belajar nih hal ehwal pejabat. eerrrr migrin dah datang kbey!

Jumaat, 15 Mac 2013

Salam Takziah.

Assalamualikum.

       Salam TAKZIAH kepada kawan2 saya HAWA dan KAK SHAMIZA kerana baru kehilangan anak tercintanya..aku sedih giler dapat tahu dari diorg nih..memang terkejut dan tak sangka langsung kut..aku tahu perasaan diorg sekarang macam mane,sebab aku pun penah mengalami nye!
       Kemarin HAWA inbox aku..die tanya perkhabaran aku pas tuh die cakap die baru jew kehilangan anak die..aku pun terkejut la sebab tak silap aku die baru jew bersalin ri tuh anak ke2,rupenya nak masuk anak ke3..tapi anak ke3 baru jew meningal baru empat hari die dilahirkan,yang diberitahu masa anak die nak masuk wad muke baby tuh dah pucat rupanya Darahnya dijangkiti Kuman..ya allah sedih aku bile dengar..than sekarang die berpantang 44hari tak silap aku n die cuti pun 2 bulan jew..pas tuh masuk keje balik..aku harap die tabah dan kuat untuk dugaan nih..
       Kak Shamiza pula sebelum nih aku kenal die kat WAD 2A comel.jew orang nye,satu kepala dengan aku jugak mase kat sane..hehe ..time tuh korang tau la kes aku kan kene tahan wad...kes kak shamiza nih time tuh x silap die dah 7bulan kut..die masuk wad sebab Uri die kat bawah,so bahaya jugak la untuk ibu nk bersalin..so dokter saran kan kak shamiza kene dok wad sampai die bersaliin tak silap aku sebulah gak la kene dok kat wad..seksa uolss duk lelama kat sepital boring tp kak shamiza nih die Kuat,die sangup tggu anak yang bakal dilahirkan nih sebab dah 9tahun uols die menuggu kelahiran tuh.. So bagi die selama 9tahun die tggu nih kan sebulan nk tggu die keluar apa salahnye..so aku memang kagum dengan semangat die! Aku kenal dengan die baru seminggu kut pas tuh bile aku gugur n dah discharge kluar x berkesempatan jumpe die sampai la kehari nih.
     Tadi baru jew die inbox tanya khabar..so aku pun berbalas msg la dgn die..tanya khabar die n baby..memula die g tau baby selamat dilahirkan tp czer,baby girl okey! Yang diberi nama IRDINA..Sweet sangat..tp selepas tuh die bagi tahu anak die cume hidup kat dunia nih 8 hari jew..Ya Allah bile diberitahu tuh automatik hati nih tersentap,mengalir air mata nih..tak sangka sangat...yang lagi sebak tuh kak Shamiza g tau anak die meninggal atas riba die..:( die sempat bagi anak die menyusu badan sekali. Yang diberitahu kat aku tadi Lepas Czer tuh anak die dimasukan NICU sebab ada masalah jantung dan paru2, baby tak stabil dan kene guna oksigen. Ya Allah berilah kekuatan kepada kak Shamiza tuk menghadapai dugaan yang diterima ini,dan tabahkan la hati beliau ya allah.
       Dugaan yang datang bukan la kite minta tp allah dah mengaturkan segala2nye..mungkin ada hikmah sume nih..kesedihan datang sekali ini tapi allah akan curah kan kegembiran berganda selepas nih,Insyaallah allah ada disisi kite.. Aku harap diorg lagi kuat dari aku sebab anak diorg lahir dengan cukup bulan dan aku harap diorang tabah untuk dugaan nih..insyaallah ade rezki korang nanti..AMIN
N tak lupa jugak korang pun DOA kan kite jugak eh supaya cepat2 dapat baby..tq uols;)

Isnin, 18 Februari 2013

E-day Dalila!;)

Assalamualikum!

  Kawan aku dah tunang uols!! Alhamdulillah seronok tengok kawan2 tak lama lagi nak mendirikan rumah tangga..dah tak AMAREKA lahhhh weyyy..Hehe ahad lepas kawan sekolah aku DALILA telah dirisik dan telah ditunangkan..theme diorg colur purpel,mmg nice colur tuh kan? Okey hantaran aku tak berapa ingat la..tp yang penting makeup oleh Bff aku si Ikin..pandai gak die makeup org,cantik gak uols!hihi hurmm wedding diorg tak silap bulan 5 tahun nih gak kut. Seingat aku tahun nih ramai gak member2 sekolah aku nak kahwin! Syukur Allahamdulilla.. Hopefly diorg bahagia n kekal hingga hujung nyawa!:) anway congrats dalila n pasangan..:)

Khamis, 14 Februari 2013

Rindu Zaman Berniaga!

Assalamualikum!

    Rindu nye la tetibe kan nak beniaga balik kat Uptown..tp skunk kalau aku masuk dah tentu ramai yang dah beniaga skunk,mesti dapat tempat tang hujung2 tuh..dulu aku masuk lagi sadis satu hari pun.kekadang collect Rm20 cam tuh!grrr tp adat meniaga kan so ade mase naik ade mase turun..dulu aku stop meniaga sebab lepas raya orang tak ramai turun uptown than kebetulan hujan je time malam dari bulan 10 sampai la kehujung tahun,memang x berbaloi la kan bayar sewa dah la Rm500 satu hari nk cecah Rm30 pun susah kekadang habuk pun x de tau.Lagi pun time tuh aku pregg n aku dengan en suami dah pikir masak2 terpaksa jugak la lepas kan tempat aku tuh pade orang lain,tempat yang aku dapat tuh sangat strategik tau dapat kat tempat laluan utama pengunjung..so untung la sape dpt kedai aku tuh.
       Aku kat sane meniaga Baju Baby yang comel2 macam Dress,Jeans,Pyjamas,Shock baby n dll...klau ikutkan sebelum nih aku niaga dah bawak untung..masa raya jew aku dah boleh collect Rm8+++ cam tuh..mase tuh plak kami nih x de modal besar nk borong skali banyak,terpaksa la beli sikit2,tp tuh la rugi nye bile kami datang jew kedai nk beli borong mesti stock dah habis,ye la orang dah ramai rembat dulu! Tp x pe la percubaan pertama meniaga macam nih lah,x pro lagi dalam dunia perniagaan..bile dah tau tuh next time insyaallah akan ku sediakan payung sebelum hujan(eh betul ke ayat aku)hehe. NOW nak mulakan perniagaan balik susahnya la kene start dari bawah..tension mak uols!tp xpe la akan ku try juga nati..hihi barangan seperti besi,hanger baju sume ade just tinggal nak modal beli baju balik than tempat niaga plak..haiyooo tuh yg dok tengah memikir cam ne la nak ke uptown tuh balik,tempat aku lame tuh dah dibagi orang tak kan aku nak mintak balik kan?buruk siku nama nya tuhhhhh..tak pe la slow2 aku carik jalan penyelesaian nya..nak harapkan gaji gomen nih x cukup sangat makin hari kehidupan kite nih makin tinggikan? Makan,minum,barangan dapur(i masak tau uols),minyak kereta lagi..fuhhh perit tau.
       kome2 doakan la supaya mak jemah nih boleh menjadi bisnesWomen berjaya x lama lagi..aku pun nak kaye gak cam korang!hehe k lah uols next time i update g eh..tetiba rajin nk update hari nih..:)

Rabu, 13 Februari 2013

MISCARRIAGE

Assalamualikum!
  Hey uols..baru baru nih aku keguguran genap 19weeks..ya allah betapa besar nya dugaan yang aku terima,dari satu masalah ke satu masalah! Sebelum nih aku ade update pasal bledding kan? Now aku nk cter masalah aku mase pregnent..start 9weeks aku baru tau yang aku nih ade Fibroid.. Time tuh aku cam blurr kejap ape bende la Fibroid tuh,so aku pun mula la menterjah website kat tenet mengenai Fibroid! Ya allah susah jugak wanita yang mengandung ade Fibroid,berisiko tau! Tp time tuh aku kene terima jugak la kan. Sedih mmg la sedihkan memula aku x leh terima tau tp aku berfikir balik aku kene jugak terima than mase tuh aku pikir x pe la nih dugaan aku masa mengandung,aku hanya berserah pada Allah.
     Genap 17w aku masuk sepital pasal bledding tuh.. Kat 2 minggu gak la aku kat sepital! Dalam masa seminggu lebih aku asik Nangis jew tau mengenang kan anak aku yg berada dalam perut tuh die boleh survive tanpa air ketuban lebih kurang 2 minggu lebih..mase tuh aku ingat mungkin anak aku nak tgk dunia Luar coz die still mampu bertahan. Aku hanya mampu berdoa pada Tuhan untuk selamatkan anak aku. Tapi Tuhan lebih sayang kan anak ku itu die pergi juga meninggalkan aku..
      Detik die meningalkan aku memang meningalkan kesan yang sangat dalam dalam hidup aku dan suami aku! Sebelum gugur tuh aku dah mule ade tanda2 sebenarnya,tp ye la kite nih mane la tahu kan,start selasa tuh aku dah mule demam,rabu plak malam start pukul 12am dah mula skait perut,sakit belakang time tuh mmg tak boleh tido sampai ke pukul 3 pagi pangill nurse pun just dior bagi Panadol! Tp still x elok gak.. Keesokan harinya KHAMIS aku sempat breakfast nasi goreng sambung tido balik,than lebih kurang 9 lebih aku gerak g tandas ingat kan nak mandi lah..so bile sampai jew ke tandas nak buang air aku tengok kaki baby dah keluar!!mase tuh aku ingat darah ketul tp macam pelik jew,so time tuh hati aku mengatakan itu kaki baby..Ya Allah time tuh aku dah nangis2 pangil nurse n kebetulan dokter pakar memang ade kat situ,than die pun kate mmg baby dah x de,so diorg teus bawak aku ke Labor Room.
      Sampai ke Labor Room lebih kurang pukul 10 pagi cam tuh,time tuh Nurse dah masukan air n ubat ape tah untuk senang keluarkan baby.. Ye la kite x penah bersalin Normal..so kat sejam gak la nk tggu baby kua, kebetulan satu Nurse tuh kate kalau awak nak Teran awak teran jew,coz diorg nak aku bersalin secara normal ye la kan aku ade fibroid,bahaya tau! Okeyyyy time tuh aku dah mengucap bebanyak,bace ayat2 surah..akhirnya dua kali teran baby aku keluar tanpa rasa sakit..mase nih x de injit ubat tahan sakit tau! Bile baby selamat keluar masalah Uri pulak,uri tak keluar sama sebab dah dibloking dengan FIBROID! Ya Allah time tuh dugaan lagi,aku hanya mampu berdoa pade tuhan untuk dipermudahkan semuanya! Aku x sempat nk tengok anak aku secara detail,just sekilas pandang..cukup sifat nye kaki,tangan,kepala,badan than dokter mengesahkan jantina die baby Boy!:( time tuh en suami dah masuk Labor Room dokter terangkan la masalah uri aku nih than baby dibawa ke bilik forensik untuk mengesahkan. Mak,Abah n Wak Long aku datang bawa baby aku untuk dikebumikan di Bagan Lalang. Bile baby dah setel,uri aku nih still x setel lagi.
         Pengalaman kut bile dokter seluk kat miss V untuk mengeluarkan uri time tuh memang aku rasa sakit yang original,time tuh rasa nk tendang jew dokter pompan tuh..tp time tuh aku mengucap banyak2,last dokter bagi aku injit kat peha kiri untuk kecut rahim than peha kaki kanan tuk tahan sakit,fuhhh gua cakap kat korang sakit die ngilu sampai ke tulang oooooo! Bile die seluk mmg x leh nak kua kan uri tuh,datang sorang dokte pakar kate x payah seluk lagi coz mmg dah dibloking so die suh tggu biar uri tuh kluar sendiri..korang bayang kan eh dari kul 11 lebih sampai 5 petang uri still x keluar..dalam mase 6jam tuh aku nangis+tido je kejenya..en suami aku masuk pun dah x tau nak cakap ape,kesian die tgk aku agaknya..:( finally dokter pakar paling atas Dokter Nizam x silap aku dan banyak jugak la dokter pakar yang ade mase tuh,coz kes aku nih cam pelik sikit!diorg buat scan mmg uri aku dah dibloking..time tuh Dokter Nizam tuh pun seluk gak coz mybe mane tau leh kua kan ke,tp mmg still tak leh keluar..so Dokter Nizam cadangkan pada aku suh Bius than bawa ke bilik bedah..time tuh aku dah tak pikir ape janji uri keluar secepat yang mungkin.
        First time masuk dewan bedah..fuhhhh ngeri kejap kut!mase diorg nk suntik bius kat tulang belakang aku mula r risau takut pun ea..ye la takut sakit! Tp alhamdulillah x sakit..so bile bius tuh berjalan separuh dari badan aku x gerak..time tuh la proses mengeluarkan uri. Ikutkan diorg nk czer tp mungkin berkat doa aku x putus2 mase tuh uri dikeluarkan secara normal! ALHAMDULLIAH sume berjaya tanpa czer.. Tak sampai 15minit diorg keluarkan. So bile semua dah setel aku masuk Wad balik than uri tuh en suami bawak balik malam tuh jugak ke Bagan Lalang.
        Sampai je katil terus tidoq ye la dah penat seharian kat Labor Room kan..rasa hayal je coz banyak sangat masuk air dgn ubat.. Bile tersedar jew pagi tuh tempat bius tuh memang sakit kut.. Mase tuh pun aku asik nangis jew mengenang kan anak aku..aku ingat die still ade kat perut aku..tp aku redho dengan pemergian die dan menerima ketentuan Ilahi..Tanggal 31/1/2013 jam 11.45 pagi die pergi buat selamanya..semua kenangan selama 19 minggu aku mengandungkan die x kan pernah aku lupakan! Akan menjadi memori terindah untuk kami berdua.. AL-FATIHAH

Selasa, 5 Februari 2013

Bledding Teruk!

Assalamualikum... hey uols..hah bru nk cter nih lame x mengupdatekan..baru2 nih itew kene tahan wad sebab bledding teruk..panjang citer nye start 10/1/13 aku makan buah cempedak than perut pun mula la angin...aduh aku ingat kan sehari dua jew dah okey tetapiiii hampeh! so start tuh la bermula nye perut aku meragam sampai turun naik g klinik n Hospital Putrajaya..haiiii sedih mak uolsss! so aku start bledding 14/1/13 hari isnin malam,than en suami terus bawa aku bergegas g ke Hospital Putrajaya, Aku terus pergi ke Bahagian Kecemasan n diorg terus bawa aku ke Bahagian Sakit Puan..Fuhhhh pengalaman korang masa bledding nih malu nak cter!hihi dokter siap seluk untuk tengok pendarahan ketika itu,Allhamdulillah pendarahan tak banyak sangat n darah x de berketul..so doc bagi aku cuti 2 hari kalau ikutkan die nak tahan aku masuk Wad tapi time tuh wad penuh.so balik laaaa! kemudian keesokan harinya perut still sakit lagi aku pergi la ke Hospital Serdang dengan mak n abah aku.. doc pun ckap mybe sebab aku ade FIBROID so tuh kekadang perut boleh sakit.*opss lupe nk bagi tau start aku pregg baru aku tau aku ade ketumbuhan FIBROID!okey berbalik cter tadi doc hospital serdang memang x leh buat ape just bagi aku ubat tahan sakit,Panadol dan MC 2 HARI. malam tuh jugak aku makan ubat tahan sakit yg doc serdang bagi,alhamdulillah memula tuh dah cam okey sampai la keesokan harinya..aku pun time tuh giler jugak paTUT nye dapat MC dok umah nih g MIDVALLEY dengan sepupu aku Erni..hahaha memang giler korang tauuuu!nak dijadikan cerita.. balik midvaley tuh perut mule dah sakit balik,aku pun telan la ubat tahan sakit tuh dan panadol terus bantai tidoq..dah dekat magrib gak la en suami kejut kate lapaq so die ajak aku g makan kat kedai WAK LAN kat pantai..so aku dengan en suami nek moto pi sane..time tuh aku pun ngek jugak g minum air KELAPA..haishhh mane la aku tau orang kate air tuh tajam jugak.. so dah nak abis makan tuh aku cam rasa something yang keluar dari miss V aku..arghhh time tuh hati dah rasa lain sangat! aku suh en suami g bayar than aku bangun jer dari kursi darah dah kua banyak sampai abis basah la kain aku mase tuh..en suami terus bawak moto pecut balik Rumah..sampai jew rumah aku terus g Bilik Air ingat kan nak bersihkan la sume, sekali tuh bertambah banyak plak darah tuh keluar tapi kali nih darah KETUL yang keluar sangat banyak uols, aku sempat kutip darah ketul tuh letak kat satu plastik!warghh banyak jugak lah. Mase bledding tuh pun aku x berapa sure pasal nye air Ketuban aku cam keluar sekali..YA ALLAh time tuh aku nangis laaaa..sedih oooo time tuh aku dah pikir pasal baby aku jew.. en suami dan adik aku bawak terus pergi Ke Hospital Putrajaya. mmg time tuh terus kene Admit coz bledding teruk sesangat.. time tuh la bermula nya aku dok Hospital...First Time Okeyyyyy! aku ingat sehari dua jew aku dok sane tetapiiiii haaaaaaaaaaaaaaaaa lame okeyyy.. x pe la nanti aku sambung cter balk k..panjang lagi cter aku nih..hihi jangan mara uols. kBai!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...