Rabu, 13 Februari 2013

MISCARRIAGE

Assalamualikum!
  Hey uols..baru baru nih aku keguguran genap 19weeks..ya allah betapa besar nya dugaan yang aku terima,dari satu masalah ke satu masalah! Sebelum nih aku ade update pasal bledding kan? Now aku nk cter masalah aku mase pregnent..start 9weeks aku baru tau yang aku nih ade Fibroid.. Time tuh aku cam blurr kejap ape bende la Fibroid tuh,so aku pun mula la menterjah website kat tenet mengenai Fibroid! Ya allah susah jugak wanita yang mengandung ade Fibroid,berisiko tau! Tp time tuh aku kene terima jugak la kan. Sedih mmg la sedihkan memula aku x leh terima tau tp aku berfikir balik aku kene jugak terima than mase tuh aku pikir x pe la nih dugaan aku masa mengandung,aku hanya berserah pada Allah.
     Genap 17w aku masuk sepital pasal bledding tuh.. Kat 2 minggu gak la aku kat sepital! Dalam masa seminggu lebih aku asik Nangis jew tau mengenang kan anak aku yg berada dalam perut tuh die boleh survive tanpa air ketuban lebih kurang 2 minggu lebih..mase tuh aku ingat mungkin anak aku nak tgk dunia Luar coz die still mampu bertahan. Aku hanya mampu berdoa pada Tuhan untuk selamatkan anak aku. Tapi Tuhan lebih sayang kan anak ku itu die pergi juga meninggalkan aku..
      Detik die meningalkan aku memang meningalkan kesan yang sangat dalam dalam hidup aku dan suami aku! Sebelum gugur tuh aku dah mule ade tanda2 sebenarnya,tp ye la kite nih mane la tahu kan,start selasa tuh aku dah mule demam,rabu plak malam start pukul 12am dah mula skait perut,sakit belakang time tuh mmg tak boleh tido sampai ke pukul 3 pagi pangill nurse pun just dior bagi Panadol! Tp still x elok gak.. Keesokan harinya KHAMIS aku sempat breakfast nasi goreng sambung tido balik,than lebih kurang 9 lebih aku gerak g tandas ingat kan nak mandi lah..so bile sampai jew ke tandas nak buang air aku tengok kaki baby dah keluar!!mase tuh aku ingat darah ketul tp macam pelik jew,so time tuh hati aku mengatakan itu kaki baby..Ya Allah time tuh aku dah nangis2 pangil nurse n kebetulan dokter pakar memang ade kat situ,than die pun kate mmg baby dah x de,so diorg teus bawak aku ke Labor Room.
      Sampai ke Labor Room lebih kurang pukul 10 pagi cam tuh,time tuh Nurse dah masukan air n ubat ape tah untuk senang keluarkan baby.. Ye la kite x penah bersalin Normal..so kat sejam gak la nk tggu baby kua, kebetulan satu Nurse tuh kate kalau awak nak Teran awak teran jew,coz diorg nak aku bersalin secara normal ye la kan aku ade fibroid,bahaya tau! Okeyyyy time tuh aku dah mengucap bebanyak,bace ayat2 surah..akhirnya dua kali teran baby aku keluar tanpa rasa sakit..mase nih x de injit ubat tahan sakit tau! Bile baby selamat keluar masalah Uri pulak,uri tak keluar sama sebab dah dibloking dengan FIBROID! Ya Allah time tuh dugaan lagi,aku hanya mampu berdoa pade tuhan untuk dipermudahkan semuanya! Aku x sempat nk tengok anak aku secara detail,just sekilas pandang..cukup sifat nye kaki,tangan,kepala,badan than dokter mengesahkan jantina die baby Boy!:( time tuh en suami dah masuk Labor Room dokter terangkan la masalah uri aku nih than baby dibawa ke bilik forensik untuk mengesahkan. Mak,Abah n Wak Long aku datang bawa baby aku untuk dikebumikan di Bagan Lalang. Bile baby dah setel,uri aku nih still x setel lagi.
         Pengalaman kut bile dokter seluk kat miss V untuk mengeluarkan uri time tuh memang aku rasa sakit yang original,time tuh rasa nk tendang jew dokter pompan tuh..tp time tuh aku mengucap banyak2,last dokter bagi aku injit kat peha kiri untuk kecut rahim than peha kaki kanan tuk tahan sakit,fuhhh gua cakap kat korang sakit die ngilu sampai ke tulang oooooo! Bile die seluk mmg x leh nak kua kan uri tuh,datang sorang dokte pakar kate x payah seluk lagi coz mmg dah dibloking so die suh tggu biar uri tuh kluar sendiri..korang bayang kan eh dari kul 11 lebih sampai 5 petang uri still x keluar..dalam mase 6jam tuh aku nangis+tido je kejenya..en suami aku masuk pun dah x tau nak cakap ape,kesian die tgk aku agaknya..:( finally dokter pakar paling atas Dokter Nizam x silap aku dan banyak jugak la dokter pakar yang ade mase tuh,coz kes aku nih cam pelik sikit!diorg buat scan mmg uri aku dah dibloking..time tuh Dokter Nizam tuh pun seluk gak coz mybe mane tau leh kua kan ke,tp mmg still tak leh keluar..so Dokter Nizam cadangkan pada aku suh Bius than bawa ke bilik bedah..time tuh aku dah tak pikir ape janji uri keluar secepat yang mungkin.
        First time masuk dewan bedah..fuhhhh ngeri kejap kut!mase diorg nk suntik bius kat tulang belakang aku mula r risau takut pun ea..ye la takut sakit! Tp alhamdulillah x sakit..so bile bius tuh berjalan separuh dari badan aku x gerak..time tuh la proses mengeluarkan uri. Ikutkan diorg nk czer tp mungkin berkat doa aku x putus2 mase tuh uri dikeluarkan secara normal! ALHAMDULLIAH sume berjaya tanpa czer.. Tak sampai 15minit diorg keluarkan. So bile semua dah setel aku masuk Wad balik than uri tuh en suami bawak balik malam tuh jugak ke Bagan Lalang.
        Sampai je katil terus tidoq ye la dah penat seharian kat Labor Room kan..rasa hayal je coz banyak sangat masuk air dgn ubat.. Bile tersedar jew pagi tuh tempat bius tuh memang sakit kut.. Mase tuh pun aku asik nangis jew mengenang kan anak aku..aku ingat die still ade kat perut aku..tp aku redho dengan pemergian die dan menerima ketentuan Ilahi..Tanggal 31/1/2013 jam 11.45 pagi die pergi buat selamanya..semua kenangan selama 19 minggu aku mengandungkan die x kan pernah aku lupakan! Akan menjadi memori terindah untuk kami berdua.. AL-FATIHAH

5 ulasan:

Azizah Samson berkata...

Leeya...akak sedih bace cerite leeya...sorry sgt2 tak sempat melawat leeya sampai ke hari ni..akak n abg razib sentiase doakan leeya n dolah sihat, tabah menjalani ujian Allah.. Allah hanya menduga kite sebab kite mampu mengatasi ujian tersebut..insyaAllah.. dan mudah2an leeya n dolah akan dilimpahkan rezeki yang mencurah2 selepas ni..insyaAllah juga..baby leeya sentiasa doakan ibu ayah die kat sane..dielah kunci untuk leeya ke syurga..amin...Al-fatihah...

leeya berkata...

X pe kak..liya pun dah sihat nih..i.allah ade mase kite jumpe k!:)

Siti Saleha berkata...

salam,

Takziah untuk leeya... InsyaAllah rezeki lain pulak menanti. Maaf x dapat datang melawat, doa akk dari jauh untuk Leeya.

Mrs. Izwan Rosley berkata...

lov u adik.. tabah ok.. i nangis tau bace ni..

leeya berkata...

Allah lebih sayang kan die kak..mungkin nih bukan rezki kami.. Nak mintak akk sedekah kan al-fatihah tuk arwah muhammad ea kak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...