Isnin, 23 Mei 2016

33 weeks now!

Assalamualikum..

    Hey uols lame tak update hah.. pejam celik pejam celik dah 33weeks 4day now pregnent! tak lama je lagi awak nak keluar sayang. Kakak Arissa dah tak sabor nak tggu adik die nih,hehe Mengandung kali nih agak mencabar jugak la. Sebabnye  dekat2 3rd trimester nih pinggang macam nak patah uols! sakit sesangat2 tau, tido kanan x leh tido kiri x leh terlentang pon lagi la..macam nk tercabut nyawa hah.. Alhamdlillah kaki tak membengkak..cume nak baru2 nih loya tekak datang balik uols.. ya ampunnn! makan pon tak selera sangat tau. Jalan pon sekarang tak boleh lelama sebabnya tapak kaki rasa mencucuk2 sakit.
     Kali nih baby aktif sesangat tau tak macam arissa dulu. Mase part Arissa dulu behave je die kat dalam perut nih..hehe Itu yang bajet maybe ku dapat Boboi kut.. tapi tekaan ku salah upenye. aHahAha Baru2 nih doc KK Scan 2 kali mmg confirm die nampak gugirl, so aku pon x kisah sangat la dapat gugirl lagik janji die sihat dan masa nak bersalin nanti dipermudahkan semuanya.AMIN. Minggu depan dah start g Appoitment Hospital Putrajaya untuk dapat kan tarikh bersalin, so kite tengok la nanti sama ada dapat bersalin normal atau pon czer. Hope nak merasa Normal kali nih kalau diberi peluang.
      So persiapan kali nih x macam dulu la excited bebenor. sbb dah ada pengalaman dulu so prepeir mana yang penting dulu. Yang paling best nye baju baby pon tak beli lagi nih uols! hahaha baju Arissa dulu pon ada lagi, cume tak basuh je lagi semua. ngat gaji nih baru nak beli kelengkapan die semua. setakat nih aku dah beli Brest Pump Jenama Malish Manggo! sebab aku beli awal? aku nak standbay mase bersalin nanti takut tak kua..almaklumla nipple i buta 22 olsss. sebab pengalaman nk susukan arissa kat sepital tak dapat tau 3 hari duk kat wad tuh..sedih sangat!So aku dah standbay siap2 bawak.
       Ok la nanti sambung lagik ea.. keje kat opis nih bersepah naw nak kene settelkan sebelum bersalin ni. hehe kbai!

Khamis, 28 Januari 2016

17 WEEKS PREGNENT

Assalamualikum

 Helo gais.. hari nih genap 17weeks dah. Cepat masa berlalu kan, Alhamdulillah alahan seperti loya tuh dah kurang sikit, tapi ada la sekali dua je kena. Makan sekarang pon cepat lapar, lagi-lagi tengah malam mesti perut dah krik krik  suh isi makanan, sebab baby lapo kut! haha 2 hari lepas settel check up kat Klinik Ibu Mengandung Nurse tengok Hb sangat2 cantik sebab dulu masa mengandung Arissa mesti below 10! masa tuh amalkan ubat dari shaklee... sebab masa tuh ubat shaklee je rasa serasi, ubat klinik memang tak leh telan. Tapi kali nih tak boleh makan plak ubat dari Shaklee tak tau sebab ape, maybe bau die buat kan tekak rasa kombang wey.. So skunk aku countinue je ubat yang Klinik Kerajaan bagi nih, sebenarnya ada 2 jenis tak silap aku, ada yang bau ada yang tak bau.. kebetulan aku serasi yang jenis tak bau nih..hehe so setiap kali check up HB mesti 12@13! yeayyyy..
       Perubahan yang ketara sekarang nih bahagian Breast sebab nye bahagian Niple tuh kekadang gatal/kekadang sakit! huarghhh slalu gak la urut2 kan sendiri dengan mind set nak bagi anak kedua nih Full BF insyallah. SEbab aku nih Niple memang tak timbul so dulu masa Arissa x penah direct bagi sebab die penah try 2@3 kali die kuakan balik sebab x de puting n susu kua sikit kut. hihi So harapan kali nih nk sangat Full Bf. Korang doa kan aku eh. Badan pon sekarang makin mengembang, pernafasan makin laju, cepat mengah walaupun jalan tak sampai 5 minit. Kalau dulu baring masa mengandung Arissa suka sangat tidor melentang(tapi masuk 7bulan start mengiring), tapi kali nih masuk 3 bulan dah start macam x cukup nafas tau! macam orang tak cukup oksigen pon ade.. so memang kene slalu la mengiring kekiri atau kekanan.
        Sekarang macam perasa kekadang kerap jugak kene cramp/kejang bahagian tangan/ kaki. Ya ampun skali kene menangis tak berlagu kau. Kekadang kalau aku amalkan Ostemarik dari shaklee mesti tak kan jadi krem nih.. sebab aku dah try kalau aku tak makan ubat tuh beberapa hari mesti akan kene punye, kalau aku makan tak kene plak..haha sebab dulu masa Arissa setiap hari aku makan, alhamudulillah memang jarang berlaku krem nih ada la start pregg dulu 1@ 2 kali je kene. Cuma kali nih kekadang lupe nak makan! tua nye aku nih..hihi
       Buat masa nih still tak ada rasa pergerakan baby dalam perut, macam baby kick ke cuit ke.. memang tak rasa lagi.. maybe perut tebal sangat kut..hehe dulu masa Arissa nak masuk 4 bulan lebih baru rasa kick yang pertama, teruja habis kut dengan husband..:) Cuma sekarang masih menunggu die nak kick yang pertama.. tak saba nak bagi Arissa pegang perut mama die nih, sebab dulu die kat dalam, sekarang adik die plak kat dalam. hehe Arissa skunk dah pandai merajuk.. kekadang tak nak dengan ayah nye, kekadang nak dengan mama die nih, kekadang nak dengan nenek die... ada masa datang mengada2 die menguji kesabarang betul, mungkin sebab aura adik die nih perangai die jadi lagu tuh kut. Hope nanti keluar adik die nih, die sayang la adik die dengan sepenuh hati die.. I.allah AMIN
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...