Rabu, 19 Februari 2014

LOYA MAKIN TERUK!

Assalamualikum....


     Kenapa lah hari ini ku rasa sangat sangat tak ada mood! dengan budak opis aku cuti nye tinggal la aku sorang buat kije. Tapi kebetulan plak hari nih asik muntah jew! kenapakah....sedeyyyy:( Mungkin aku tak makan pagi kut,sebabnya tak sempat uols ialah dengan budak opis tak cukup nye hari nih,dah aku kene buat keje semua..poning den bertinkek tingkek.. Aku rasa nk menangis dah nih asik muntah jew dari tadi. Risau jugak pada kandungan aku. Nak kata aku salah makan ubat, tak ade plak! huarghhhhhhhh... help help help?!

Isnin, 17 Februari 2014

STRECH MARKS

Assalamualikum..

     Okey Ikut entry kali nih aku nk tulis pasal Strech Mark! Baru baru nih aku pergi Watson mencari COCOA BUTTER FORMULA: SKIN THERAPY OIL untuk mengcegah perut ku di serang Strech Marks..hehe kalau ikutkan sebelum nih aku penah gugur tak de la strech mark yang hado just yang hado pun kat pehe. So bila dah start masuk 4 bulan nih aku kene rajin la sapu oil nih di tempat yang sepatutnye seperti di bahagian perut,dan peha (jangan risau coca butter formula oil selamat digunakan) sekarang nih rajin uols lepas mandi jew mesti sapu oil tuh sambil usap2 perut cakap dengan baby..hehe. Tak Berminyak ke? hoiii opcos la berminyak nama pun OIL kan? tapi bagi aku selesa jew tak da la berminyak sangat bau die pun best. So aku beli pun dengan saiz yang kecik tak sampai pon RM10 kut. Banyak jugak yang aku search kat tenet dan di kedai-kedai yang menjual Lotion/Minyak untuk strech Mark nih, Tapi setelah aku research aku memilih COCA BUTTER FORMULA OIL nih...


So far aku baru pakai 3 hari so tak adalah nampak perubahan kan..hehe kalau rajin sampai bersalin still pakai lagi,i.allah mungkin Strech Mark tak ade. Hope So..:)

Jumaat, 14 Februari 2014

Owh Rendang Ayam!

Assalamualikum...

     Semalam baby teringin nak makan Rendang Ayam dan Nasi Impit dari hasil masakan air tangan mama die... bile dipikirkan rasa cam leceh jew nak cari bahan dan nak masak lagi! tapi tah kenapa terasa baby nih nak makan dengan hasil tangan mama die sendiri.hehe So balik keje terus pergi pasar malam blakang rumah mencari bahan2 untuk masak rendang. Tapi kebetulan plak mak jemah tak sempat nk snap gambar bahan2 nye... cume sempat snap rendang yang telah SIAP!muahahaha  so lets chekout bahan2 resepi masak RENDANG AYAM:

Bahan A:-
1/2 Ekor Ayam
1 Cawan Kotak Kecik
1 Sudu Kerisik 
1 helai daun kunyit (dihiris halus)
1keping asam 
 Garam secukup rasa

Bahan B (Dikisar):
2 bawang besar
2 ulas bawang putih
2 batang serai (Dihiris Halus)
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
8 tangkai cili kering
5 biji cili api
Maaf gambar tak quality sebab pakai hp cap hayam!haha
Cara Masak :
1. Memula korang basuh ayam tuh buang la ape yang patut dan kalau korang tak nak bagi ayam tuh bau korang leh letak tepung gandum untuk bagi hilang kan bau die, so lepas tuh korang basuh balik ayam tuh sampai bersih.
2. Bagi Bahan B tuh korang kene kisar/blend semua nya lepas tuh bahan tuh korang leh terus masukan ke dalam kuali bersama santan dan ayam tadi(jangan masukan kerisik,daun kunyit dan garam dahulu). Masak sehingga ayam lembut dan kuahnya sebati.
3. Selepas itu masukan daun kunyit, kerisik dan garam sekali dan kacaukan sehingga rata. dan sesuaikan rasa nya okey! Tggu sehinggga kuah menjadi pekat (saya jenis suka yang berkuah jadi saya lebihkan air sedikit) dan taraaaaaa DAH SIAP! 

So resepi aku simple dan buat pengetahuan korang ini adalah masakan rendang pertama tau yang aku buat! hahaha akhirnya alhamdulillah menjadi, Suami pun suka(sampai licin hingga menjilat jari tau) dan baby pun suke hokey!hehe

Khamis, 13 Februari 2014

KePerlUAn IBu dan AnAk kETIKA hAMIL dAn BerSalin

Assalamualikum...

        Pagi-pagi ini rasa semangat nk share kat uolsss pasal keperluan Ibu dan anak ketika hamil dan bersalin. Setiap hari aku Googel tenet mencari maklumat ibu hamil nih...apa yang perlu dibuat ketika kandungan membesar, apa yang perlu dimakan ketika hamil nih, than yang paling penting aku suka search pasal Penyususan Ibu selepas kite bersalin. Aku memang teruja sangat tau sebab aku harap untuk anak sulung nih aku nak anak aku Full Breast Feding. lagi pun bagus kan? Orang cakap kita nak beli nih beli sikit demi sikit macam kita nak kawin dulu2 tuh..hehe nak beli hantaran dah prepair 1 tahun kut!haha tapi aku nih tak la teruja sangat awal2 nak pegi beli barangan baby ialah sebabnya kandungan aku baru lagi, usia kandungan aku sekarang 17 minggu 2hri (4bulan) dah. Teringat aku masa kandungan yang lepas(keguguran) aku Bledding teruk dan kene admite Ward 2 minggu, masa tu kandungan aku genap 4 bulan die pergi meninggalkan aku dan suami. Masa tuh memang sedih sangat kut... Okey berbalik Point cerita aku sebenarnya nak sahre sikit la jugak apa Checklist yang aku ada dan aku googel kat tenet nih sebagai rujukan aku masa akan datang nanti.

~Barangan ketika Mengandung~

Okey aku start beli barang untuk ibu mengandung pun start kandungan nk masuk 3 bulan sebabnya perut aku makin membesar. Tapi tak semua la aku beli lagi, just sekarang aku beli yang penting adalah New Panties&Bra.sebabnya korang pun tau kan saiz badan kite makin berkembang kembang 2 kali ganda tau.jadi memang memerlukan bende tuh.hihi Okey aku dh Cheklist kan barangan yang perlu beli atau ada ketika ibu mengandung...

1. Jubah
2. Seluar Mengandung
3. Panties/ Bra
4. Blouse Mengandung

~BARANGAN IBU KE HOSPITAL~

Okey ini aku tak berapa fasih sangat tapi aku servey2 googel kat tenet cari barang keperluan nih.. bende nih sangat penting bagi aku sebabnya ialah Persiapan nih untuk anak Sulung,banyak bende aku tak tau dan aku perlu ambik tahu! Kebiasaanya dari pengalaman dari kawan2 yang lain diorang start beli barang bayi pun start kandungan diorang dah 7 bulan. Masa tuh jangan pulak la rambang mata semua nye nak di beli nye. Beli mana yang penting jew untuk baby yang baru lahir, selepas tuh kau balun jew la beli baju2 yang comei2 tuh..hihi So ini hasil yang aku dapat Cheklist YANG PERLU okeyyy..:)

Kad Lawatan Hospital- (sangat penting&wajib bawak dimana saja kite berada waktu pregnent)
Kad Pengenalan
Telefon Bimbit
Baju (2 helai)
Stokin (2 pairs)
Kain Batik (2 helai)
Bra (3 helai)
Panties (5helai)
Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
Tuala Mandi
Maternity Pad/Pad Biasa (1 pek)
Selipar (1pasang)
Kamera
Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)
Termos Air Panas
Bag Plastik
Baju Sejuk (Sweater)-(1 helai)
Sikat
Breast Pad (4 pair)
Nursing Bra (2 helai)


~BERPANTANG UNTUK IBU~

Sebut berpantang..warghh banyak bende jugak kene ikut pantang larang orang tua2 nih..memang kene betul2 pantang kalau tak nanti BENTAN susah plak. Ialah badan korang kan, jangan menyesal kemudian hari nanti. Adalah cerita seorang kawan kepada kawan pasal die bentan lepas berpantang, sewam jugak aku dengornye.. masa die berpantang dalam 2 minggu kut die dah tak pakai stokin,dah boleh berjalan2,minum ais lagi..perghhh memang Otai gak la... tapi tau tak korang efek nye masa bile?  lebih kurang dah nak masuk setahun baru die rasa demam,badan seram sejuk, pinggang belakang sakit2,sendi sakit2! hah last nye tak silap aku die kenen berpantang bali selama 44 hari macam orang lepas bersalin tuh, baru la kesihatan dan badan die okey. Okey berbalik Point cerita aku nih aku ada Cheklist untuk barang keperluan semasa ibu berpantang :

Set Berpantang
Stokin tebal
Baju Sejuk
Selipar rumah
Kain Batik
Bengkung
Maternity Pad
Pad Biasa
Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
Minyak Angin/Urut
Makanan/Minuman (Air Masak, Horlick, Susu, Biskut, Roti)
Tukang Urut

Selasa, 11 Februari 2014

Holiday Port Dickson

Assalamualikum..

    Hey uols.. sabtu lepas baru lepas Holiday bbq bersama kawan2 kesayangan hamba. Seronok gituw,ye la mana taknye lama tak buat event nih tak silap buat masa tuh aku belum tunang lagi kut. Masa nih la dapat bersama mereka suma,meluangkan masa bersama,mengeratkan hubungan sesama kami. Syukur Alhamdulillah aku dikurniakan kawan2 yang baik,penyayang dan HavoC!haha
    Okey berbalik cerita aku td.. aku yang rancang nk buat Bbq bersama diorang masa Raya Cina ri tu,tapi disebabkan yang lain sume ade hal terpaksa la tunda ke minggu depan nya, Aku decide nak tido satu malam
kat Corus Paradise Resort. Aku sewa Apartment 3 bilik RM380 untuk satu malam. Agak okey jugak la tapi cuma kami dapat rumah tu betul2 penghujung. Nampak sewam pun ado uols.hihi 
Jadi sebelum kami Chek in aku bincang dengan diorang kami nk buat BBQ tuh sebelum chek in,sebabnya takut masa yang tak ade,ye la kalau buat malam dah tentu masa tuh sekejap bile lak nak abiskan makanan yang kami ade tuh(macam banyak sangat), dan sebab lain jugak tak ade masa nk berborak panjang. 
    Kami siap-siap pagi kul gerak dalam 8.30 cam tuh sampai PD pon awal lebih kurang pukul 10 pagi. Bukan main awal kami sampai kut. Sampai nya kami ke sana terus pacak Khemah(tak tau function nya untuk apa) dan prepair barangan BBQ, Menu kami adalah... jeng jeng jeng.....
                                   *

                                   *

                                   *

                                   *

                                   *
Menu kami yang korang tengok tuh la.. agak awesome jugak la,semua febret kami ada dalam tuh,cuma tak ada gamba Daging Lembu jek( Beef Slice). Tapi sumpah uolas Beef Slice tuh potong nipis2 dan kite grill kan die perghhhhh memang terbaik kut! tambah plak dengan SOS BBQ yang Elda beli kat Store Ramli Buger kat Bukit Tinggi Klang. Ayam pun kami tak beli banyak, just 1 ekor pun dah agak banyak untuk kami 8 orang. Kerang tuh ce korang tgk dibeli nya sampai 3 kilo tau! Ade ikan keli tau(pebret ikin) sedap jugak tau bile ikan keli tuh di Grill macam tuh jew. Sotong!! okey febret gua tuh.. memang Wajib setiap kali kalau aku makan kat kedai Ikan bakar atau BBQ sendiri kat rumah mesti wajib ade Sotong k. Lagi kalau Di Grill..ya allah sumpah sedap sehingga tahap kritikal..haha dan
makanan yang lain untuk tambahan kami beli Sayuran seperti Brokoli, Carrot, Jagung dan juga Menu Wajib kalau dalam BBQ adalah HOTDOG! tp kami tak sempat nk grill Hotdog tuh sebab makanan dah banyak sangat takut tak habis, so kami decide nk masak Hotdog tuh untuk Brekfast esok.(kan dah jimat disitu). So skunk malas nk taip panjang lebaq korang tgk la gamba2 giler kami yang sempat aku amik nih...

Kitorang pasang pun tak tau function khemah ni tuk ape?haha
Orang kuat untuk preparation BBQ

tadaaaaa inilah hasilnya yang dah siap kami panggang!

Bersungguh mak jemah Grill Sotong tuh!:)

Okey Gamba kami suma dapat

Jagung bakar yang Awesome

Jangan tiru AKsi ini!
Okey dah cuci mata dah? hah itu je la yang aku sempat amik.kehkeh Memang kali nih seronok sangat sebab sume Bff ku ada. Cuma masa la kalau dapat 3hari 2 malam lagi best kut. Owh lupe plak selepas kami Chek out tak kan nak balik umah dah kan? so kami decide nak jenjalan kat Teluk Kemang sekejap. Ya Allah memang terasa nk terjun kat dalam air laut tuh..(tak sempat amik gamba) Air die berombak sangat awesome. So bila kami sampai sana kami cari makanan untuk Lunch. Hurm boleh jugak la makanan kat sana, Yang lain teringin nak Minum Coconut Shake,so cari la stau kedai nih nampak gaya memang ramai yang beli kat kedai die,tp mahai sikit la die jual. Aku tak beli pun sebab tekak tak nak terima plak masa tuh.hihi 




Seronok Trip Untuk kali ini. Insyallah ada rezki kami plan nk buat macam nih tapi nak g jauh sikit..hahaha


Jumaat, 7 Februari 2014

Mom To bE ~2nd Trimester

Assalamualikum..

     Alhamdulillah sekejap dah masuk 4 bulan (16w 3d) kire dah masuk 2nd trimester la kan... Agak teruja jugak la kali ini..huhu Sekarang nih teras perut makin membesar,mengeras yang lagi tak tahan tuh rasa senak jew tang ulu hati nih. memang macam tuh ke ek? dan sekarang pon aku dah rasa pernafasan aku makin pendek tau tak... tp mungkin sebab anak mama nk membesar kut!:) Tapi sejak-sejak ni setiap malam aku terasa bahang sangat mesti sebelum nk tido mandi dulu tak kira lah masa tuh kul 11-12 malam! kalau boleh nk berendam dalam ais batu kut..hihi tapi tak tau la sampai bile..orang kata kalau kite nih suka mandi malam boleh dijangkiti paru2 berair? betul kaaaaa?
      PERASAAN Mual/Loya/Muntah? 
hurmm alhamdullilah aku dah tak rasa sangat dah nk masuk 2nd trimester nih. Makan pun dah okey la tapi tak adalah mengidam yang pelik2 nih tak ade,alhamdulillah jugak la. kalau tak menangis suami aku nk pergi cari...hehe 

 PERASAAN Alahan?
Alahan buat masa nih adalah JERAWAT!!! sangat sedih uols tengok jerawat yang penuh dan besaq2 tumbuh dimuke ku ini. Masa tu aku ingat pregnent kali kedua nih(pregnent pertama gugur) tak ade lah satu jerawatn pun yang tumbuh..tetapiiiiii jeng jeng jeng die tumbuh skali banyak dah bukan sebijik 2 bijik tapi die tumbuh macam bisul kut..tak tau la kenapa jadi cam tuh, ramai orang kate itu pembawakan budak..hurmm redho jew la uols.

      Baru-baru nih g chekup kat klinik salak berat badan naik 1.4kg jew tuk 1 bulan...adakah normal ek? Dokter pun sarankan aku minum susu sekarang nih..tapi tah la bila aku nak minum susu compem tekak rasa lain..memang tak leh nk telan air susu tuh..aku siap try beli jenama MAMIL tau tak..dah la mahai! tapi masa tuh pikir nak bagi yang terbaik untuk anak mama so beli jugak la..

                      



Hah kalau korang nak tau aku tak makan ubat Obimim klinik tuh sebab aku tak tahan sangat bau ubat tuh..sampai nk muntah kut bau die.. sekarang nih aku gantikan obimim dengan B-Complex dari Shaklee bau die kurang sikit la dr ubat klinik..hihi Dan aku nih dah la kekurangan darah dan vitamin.. so aku pun try Vita-C dari Shaklee. Okey kut aku try produk diorg! sebelum pregnent pun aku try GLA Complex untuk mencegah Fibroid tak aktif..memang terbukti jugak la sampai la nih bile scan fibroid x de dah..yeahhhhh..
       Aku harap kandungan aku kali nih sihat hendaknye sampai la Due aku bersalin.Korang sume doakan ea.:) ade masa kite story mory k...see ya uolsss 

Khamis, 6 Februari 2014

KEPUTIHAN KETIKA HAMIL!

Assalamualikum..

     Hari ini baru rasa free sikit..kalau tak keje den bertengkek tengkek tau tak! Okey lately nih aku kene keputihan yang orang kate boleh tahan jugak la... kenapa ek? korang penah kene ke waktu time pregnent nih? risau jugak la bile search kat internet fuh bahaya jugak ek keputihan ni bile kite prengnent. Bulan lepas memang ade Chekup dengan Klinik kat Salak Tinggi,so aku pun bagi tahu jugak la masalah aku pada dokter dengan maslaah keputihan aku nih! dokter cakap bahaya jugak la lau keputihan tuh dah tahap kritikal(cecair berwarna kuning/hijau dan berbau) So die bagi aku satu ubat untuk masukan ke faraj kite..fuh gile ape uols!! mau sakit nye kut...memang tak dan aku nk masukan la..compem2 sakit kut. So solution nye skunk aku cube Menjaga kebersihan yang agak terlampau...misal nye cam selepas buang air kecil/buang air besar make sure lap/keringkan di sekeliling faraj kite tuh supaya tidak basah/lembab..ini kerana bakteria memang suka dengan kelembapan. Satu lagi aku nih jenis memang pakai panty liner so memang setiap setengah jam aku akan tukar supaya tak betambah la bakteria yang suke berkampung di sekeliling faraj kite tuh..hihi... So kebersihan sekarang memang dijaga rapi buat masa sekarang nih..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...