Isnin, 18 Februari 2013

E-day Dalila!;)

Assalamualikum!

  Kawan aku dah tunang uols!! Alhamdulillah seronok tengok kawan2 tak lama lagi nak mendirikan rumah tangga..dah tak AMAREKA lahhhh weyyy..Hehe ahad lepas kawan sekolah aku DALILA telah dirisik dan telah ditunangkan..theme diorg colur purpel,mmg nice colur tuh kan? Okey hantaran aku tak berapa ingat la..tp yang penting makeup oleh Bff aku si Ikin..pandai gak die makeup org,cantik gak uols!hihi hurmm wedding diorg tak silap bulan 5 tahun nih gak kut. Seingat aku tahun nih ramai gak member2 sekolah aku nak kahwin! Syukur Allahamdulilla.. Hopefly diorg bahagia n kekal hingga hujung nyawa!:) anway congrats dalila n pasangan..:)

Khamis, 14 Februari 2013

Rindu Zaman Berniaga!

Assalamualikum!

    Rindu nye la tetibe kan nak beniaga balik kat Uptown..tp skunk kalau aku masuk dah tentu ramai yang dah beniaga skunk,mesti dapat tempat tang hujung2 tuh..dulu aku masuk lagi sadis satu hari pun.kekadang collect Rm20 cam tuh!grrr tp adat meniaga kan so ade mase naik ade mase turun..dulu aku stop meniaga sebab lepas raya orang tak ramai turun uptown than kebetulan hujan je time malam dari bulan 10 sampai la kehujung tahun,memang x berbaloi la kan bayar sewa dah la Rm500 satu hari nk cecah Rm30 pun susah kekadang habuk pun x de tau.Lagi pun time tuh aku pregg n aku dengan en suami dah pikir masak2 terpaksa jugak la lepas kan tempat aku tuh pade orang lain,tempat yang aku dapat tuh sangat strategik tau dapat kat tempat laluan utama pengunjung..so untung la sape dpt kedai aku tuh.
       Aku kat sane meniaga Baju Baby yang comel2 macam Dress,Jeans,Pyjamas,Shock baby n dll...klau ikutkan sebelum nih aku niaga dah bawak untung..masa raya jew aku dah boleh collect Rm8+++ cam tuh..mase tuh plak kami nih x de modal besar nk borong skali banyak,terpaksa la beli sikit2,tp tuh la rugi nye bile kami datang jew kedai nk beli borong mesti stock dah habis,ye la orang dah ramai rembat dulu! Tp x pe la percubaan pertama meniaga macam nih lah,x pro lagi dalam dunia perniagaan..bile dah tau tuh next time insyaallah akan ku sediakan payung sebelum hujan(eh betul ke ayat aku)hehe. NOW nak mulakan perniagaan balik susahnya la kene start dari bawah..tension mak uols!tp xpe la akan ku try juga nati..hihi barangan seperti besi,hanger baju sume ade just tinggal nak modal beli baju balik than tempat niaga plak..haiyooo tuh yg dok tengah memikir cam ne la nak ke uptown tuh balik,tempat aku lame tuh dah dibagi orang tak kan aku nak mintak balik kan?buruk siku nama nya tuhhhhh..tak pe la slow2 aku carik jalan penyelesaian nya..nak harapkan gaji gomen nih x cukup sangat makin hari kehidupan kite nih makin tinggikan? Makan,minum,barangan dapur(i masak tau uols),minyak kereta lagi..fuhhh perit tau.
       kome2 doakan la supaya mak jemah nih boleh menjadi bisnesWomen berjaya x lama lagi..aku pun nak kaye gak cam korang!hehe k lah uols next time i update g eh..tetiba rajin nk update hari nih..:)

Rabu, 13 Februari 2013

MISCARRIAGE

Assalamualikum!
  Hey uols..baru baru nih aku keguguran genap 19weeks..ya allah betapa besar nya dugaan yang aku terima,dari satu masalah ke satu masalah! Sebelum nih aku ade update pasal bledding kan? Now aku nk cter masalah aku mase pregnent..start 9weeks aku baru tau yang aku nih ade Fibroid.. Time tuh aku cam blurr kejap ape bende la Fibroid tuh,so aku pun mula la menterjah website kat tenet mengenai Fibroid! Ya allah susah jugak wanita yang mengandung ade Fibroid,berisiko tau! Tp time tuh aku kene terima jugak la kan. Sedih mmg la sedihkan memula aku x leh terima tau tp aku berfikir balik aku kene jugak terima than mase tuh aku pikir x pe la nih dugaan aku masa mengandung,aku hanya berserah pada Allah.
     Genap 17w aku masuk sepital pasal bledding tuh.. Kat 2 minggu gak la aku kat sepital! Dalam masa seminggu lebih aku asik Nangis jew tau mengenang kan anak aku yg berada dalam perut tuh die boleh survive tanpa air ketuban lebih kurang 2 minggu lebih..mase tuh aku ingat mungkin anak aku nak tgk dunia Luar coz die still mampu bertahan. Aku hanya mampu berdoa pada Tuhan untuk selamatkan anak aku. Tapi Tuhan lebih sayang kan anak ku itu die pergi juga meninggalkan aku..
      Detik die meningalkan aku memang meningalkan kesan yang sangat dalam dalam hidup aku dan suami aku! Sebelum gugur tuh aku dah mule ade tanda2 sebenarnya,tp ye la kite nih mane la tahu kan,start selasa tuh aku dah mule demam,rabu plak malam start pukul 12am dah mula skait perut,sakit belakang time tuh mmg tak boleh tido sampai ke pukul 3 pagi pangill nurse pun just dior bagi Panadol! Tp still x elok gak.. Keesokan harinya KHAMIS aku sempat breakfast nasi goreng sambung tido balik,than lebih kurang 9 lebih aku gerak g tandas ingat kan nak mandi lah..so bile sampai jew ke tandas nak buang air aku tengok kaki baby dah keluar!!mase tuh aku ingat darah ketul tp macam pelik jew,so time tuh hati aku mengatakan itu kaki baby..Ya Allah time tuh aku dah nangis2 pangil nurse n kebetulan dokter pakar memang ade kat situ,than die pun kate mmg baby dah x de,so diorg teus bawak aku ke Labor Room.
      Sampai ke Labor Room lebih kurang pukul 10 pagi cam tuh,time tuh Nurse dah masukan air n ubat ape tah untuk senang keluarkan baby.. Ye la kite x penah bersalin Normal..so kat sejam gak la nk tggu baby kua, kebetulan satu Nurse tuh kate kalau awak nak Teran awak teran jew,coz diorg nak aku bersalin secara normal ye la kan aku ade fibroid,bahaya tau! Okeyyyy time tuh aku dah mengucap bebanyak,bace ayat2 surah..akhirnya dua kali teran baby aku keluar tanpa rasa sakit..mase nih x de injit ubat tahan sakit tau! Bile baby selamat keluar masalah Uri pulak,uri tak keluar sama sebab dah dibloking dengan FIBROID! Ya Allah time tuh dugaan lagi,aku hanya mampu berdoa pade tuhan untuk dipermudahkan semuanya! Aku x sempat nk tengok anak aku secara detail,just sekilas pandang..cukup sifat nye kaki,tangan,kepala,badan than dokter mengesahkan jantina die baby Boy!:( time tuh en suami dah masuk Labor Room dokter terangkan la masalah uri aku nih than baby dibawa ke bilik forensik untuk mengesahkan. Mak,Abah n Wak Long aku datang bawa baby aku untuk dikebumikan di Bagan Lalang. Bile baby dah setel,uri aku nih still x setel lagi.
         Pengalaman kut bile dokter seluk kat miss V untuk mengeluarkan uri time tuh memang aku rasa sakit yang original,time tuh rasa nk tendang jew dokter pompan tuh..tp time tuh aku mengucap banyak2,last dokter bagi aku injit kat peha kiri untuk kecut rahim than peha kaki kanan tuk tahan sakit,fuhhh gua cakap kat korang sakit die ngilu sampai ke tulang oooooo! Bile die seluk mmg x leh nak kua kan uri tuh,datang sorang dokte pakar kate x payah seluk lagi coz mmg dah dibloking so die suh tggu biar uri tuh kluar sendiri..korang bayang kan eh dari kul 11 lebih sampai 5 petang uri still x keluar..dalam mase 6jam tuh aku nangis+tido je kejenya..en suami aku masuk pun dah x tau nak cakap ape,kesian die tgk aku agaknya..:( finally dokter pakar paling atas Dokter Nizam x silap aku dan banyak jugak la dokter pakar yang ade mase tuh,coz kes aku nih cam pelik sikit!diorg buat scan mmg uri aku dah dibloking..time tuh Dokter Nizam tuh pun seluk gak coz mybe mane tau leh kua kan ke,tp mmg still tak leh keluar..so Dokter Nizam cadangkan pada aku suh Bius than bawa ke bilik bedah..time tuh aku dah tak pikir ape janji uri keluar secepat yang mungkin.
        First time masuk dewan bedah..fuhhhh ngeri kejap kut!mase diorg nk suntik bius kat tulang belakang aku mula r risau takut pun ea..ye la takut sakit! Tp alhamdulillah x sakit..so bile bius tuh berjalan separuh dari badan aku x gerak..time tuh la proses mengeluarkan uri. Ikutkan diorg nk czer tp mungkin berkat doa aku x putus2 mase tuh uri dikeluarkan secara normal! ALHAMDULLIAH sume berjaya tanpa czer.. Tak sampai 15minit diorg keluarkan. So bile semua dah setel aku masuk Wad balik than uri tuh en suami bawak balik malam tuh jugak ke Bagan Lalang.
        Sampai je katil terus tidoq ye la dah penat seharian kat Labor Room kan..rasa hayal je coz banyak sangat masuk air dgn ubat.. Bile tersedar jew pagi tuh tempat bius tuh memang sakit kut.. Mase tuh pun aku asik nangis jew mengenang kan anak aku..aku ingat die still ade kat perut aku..tp aku redho dengan pemergian die dan menerima ketentuan Ilahi..Tanggal 31/1/2013 jam 11.45 pagi die pergi buat selamanya..semua kenangan selama 19 minggu aku mengandungkan die x kan pernah aku lupakan! Akan menjadi memori terindah untuk kami berdua.. AL-FATIHAH

Selasa, 5 Februari 2013

Bledding Teruk!

Assalamualikum... hey uols..hah bru nk cter nih lame x mengupdatekan..baru2 nih itew kene tahan wad sebab bledding teruk..panjang citer nye start 10/1/13 aku makan buah cempedak than perut pun mula la angin...aduh aku ingat kan sehari dua jew dah okey tetapiiii hampeh! so start tuh la bermula nye perut aku meragam sampai turun naik g klinik n Hospital Putrajaya..haiiii sedih mak uolsss! so aku start bledding 14/1/13 hari isnin malam,than en suami terus bawa aku bergegas g ke Hospital Putrajaya, Aku terus pergi ke Bahagian Kecemasan n diorg terus bawa aku ke Bahagian Sakit Puan..Fuhhhh pengalaman korang masa bledding nih malu nak cter!hihi dokter siap seluk untuk tengok pendarahan ketika itu,Allhamdulillah pendarahan tak banyak sangat n darah x de berketul..so doc bagi aku cuti 2 hari kalau ikutkan die nak tahan aku masuk Wad tapi time tuh wad penuh.so balik laaaa! kemudian keesokan harinya perut still sakit lagi aku pergi la ke Hospital Serdang dengan mak n abah aku.. doc pun ckap mybe sebab aku ade FIBROID so tuh kekadang perut boleh sakit.*opss lupe nk bagi tau start aku pregg baru aku tau aku ade ketumbuhan FIBROID!okey berbalik cter tadi doc hospital serdang memang x leh buat ape just bagi aku ubat tahan sakit,Panadol dan MC 2 HARI. malam tuh jugak aku makan ubat tahan sakit yg doc serdang bagi,alhamdulillah memula tuh dah cam okey sampai la keesokan harinya..aku pun time tuh giler jugak paTUT nye dapat MC dok umah nih g MIDVALLEY dengan sepupu aku Erni..hahaha memang giler korang tauuuu!nak dijadikan cerita.. balik midvaley tuh perut mule dah sakit balik,aku pun telan la ubat tahan sakit tuh dan panadol terus bantai tidoq..dah dekat magrib gak la en suami kejut kate lapaq so die ajak aku g makan kat kedai WAK LAN kat pantai..so aku dengan en suami nek moto pi sane..time tuh aku pun ngek jugak g minum air KELAPA..haishhh mane la aku tau orang kate air tuh tajam jugak.. so dah nak abis makan tuh aku cam rasa something yang keluar dari miss V aku..arghhh time tuh hati dah rasa lain sangat! aku suh en suami g bayar than aku bangun jer dari kursi darah dah kua banyak sampai abis basah la kain aku mase tuh..en suami terus bawak moto pecut balik Rumah..sampai jew rumah aku terus g Bilik Air ingat kan nak bersihkan la sume, sekali tuh bertambah banyak plak darah tuh keluar tapi kali nih darah KETUL yang keluar sangat banyak uols, aku sempat kutip darah ketul tuh letak kat satu plastik!warghh banyak jugak lah. Mase bledding tuh pun aku x berapa sure pasal nye air Ketuban aku cam keluar sekali..YA ALLAh time tuh aku nangis laaaa..sedih oooo time tuh aku dah pikir pasal baby aku jew.. en suami dan adik aku bawak terus pergi Ke Hospital Putrajaya. mmg time tuh terus kene Admit coz bledding teruk sesangat.. time tuh la bermula nya aku dok Hospital...First Time Okeyyyyy! aku ingat sehari dua jew aku dok sane tetapiiiii haaaaaaaaaaaaaaaaa lame okeyyy.. x pe la nanti aku sambung cter balk k..panjang lagi cter aku nih..hihi jangan mara uols. kBai!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...