Khamis, 29 Mei 2014

32 minggu ~8bulan~

Assalamualikum...

    Hey uols... pejam celik kejap jew dah 8 bulan kandungan iols. ada lagi sebulan jew nak melahirkan zuriat kami yang pertama. Perasaan dah mule rasa bedebar,neves,happy,semua lah perasaan yang ada. Aku selalu doa kan dipermudahkan nanti time nak bersalin. Buat masa sekarang pinggang lah paling teruk aku kene. bagai nak patah kut. perut plak makin membesar dalam masa yang sama  tetiba banyak plak rekahan yang ada tau. eeeuuwwww nampak buruk plak! event aku dah letak OIL COCO BUTTER pun still x de perubahan.. dengan gatal nye lagi.. hah tuh yang nak tanye uols memang kalau perut kite makin membesar perut kite makin rasa gatal semacam..rasa nak garu pakai garfu boleh?haha Tapi tak de lah aku nak garu Pakai garfu..beragak la jugakkk hehe

  Preparation baju baby alhamdullilah dah basuh semua dan dah packing dalam beg siap2.. tinggal barang mama die, dan ada barang2 sikit je lagi. Nurse pun kata dah boleh siap prepair baju baby semua. dan jangan lupe bawak buku pink tuh kemana saja walaupun dimana. sangat-sangat penting dari ic katenya..hihi tak sabar pulak nak tunggu baby keluar.

Khamis, 22 Mei 2014

31 MINGGU! ~ Baby Melintang~

Assalamualikum..

        Hey korang... minggu nih dah 31 minggu kandungan iols. Warghhh  perut pun makin membesaq dengan jayanya.. tapi ramai kata perut iols kecik! hehe semalam baru g chekup kandungan so far baby sihat dengan baiknya..dan result yang paling best HB Level aku naik dah dari 10.3 ke 11.3! kalau tak asik turun jew..doc cakap bahaya kalau HB level kite turun..mau nya nanti nak bersalin dah la keluar banyak darah(maybe) ...
Dan risiko kalau HB kurang pun salah satunya, baby kurang berat lahir(kurang 2.5kg), lahir tak cukup bulan, lemas semasa lahir, dan pertumbuhan baby terbantut! warghhh masa dengar tuh sangat-sangat risau tau! Berat pun hanya naik 500g dalam masa 2 minggu. hurmm kire okey la tuh kan? So semalam hanya buat Chekup Antenantal Clinic dengan Nurse.. sebab 2 minggu lepas dah jumpe doc. Nurse banyak buat penerangan pasal tanda bersalin la,persiapan baby la n macam2 lagi.. banyak manfaat jugak mendengar nye. So die pun ada buat scan untuk dengar denyutan jantung baby. aku tak nampak sangat berapa kelajuan degupan jantung baby..tengok kat buku nih macam 143 kelajuan degupan die..tap tak sure plak. Sekarang nih Asik tengok perut jew sebab nak tengok die kick! kalau die kick feeling korang mesti rasa lain sangat tau, sebak pun ade! happy pun ea tau.. lagi2 kalau die kick tuh berombak-ombak ..hihi Encik somi kalau dapat tengok baby kick muke die terus jadi lain..nampak terkejut sangat! haha dah tentu la die teruja sampai usap2 perut cakap dengan anak die 'ayah tak saba nak tunggu kamu keluar'! aduhhh bile iols dengar en suami cakap cam tuh, sebak jew rasa nak nangis kut!
       Start dah masuk 31 minggu nih perut kuat mengeras,risau jugak! kekadang kite yang tak selesa nak duduk x selesa nak berdiri x selasa,nak tido lagi laaaaa.. sampai cakap dengan baby 'jangan dok mengeras ea sayang,kesian kat mama k' hehe.. Bila Nurse cek perut semalam die try nak cari kepala baby,die pun dok pegang2 bahagian bawah,skali die kata kenapa tak rasa eh.. so die panggil sorang lagi nurse untuk pastikan kepala baby tuh..sekali die kata kepala baby blah kanan means baby melintang la sekarang nih..patut la rasa perut nih belah kanan macam besar sikit kalau die tendang pun slalu blah kiri rasa teramat sangat. Now makin aktif die kick dan mengeras kut. at least aku tak lah risau sangat kan dari baby tak gerak langsung lagi buat aku risau tahap pengsan.

Okey nampak tak iols skunk dah buat Carta Pergerakan baby setiap hari start 28 minggu sampai la nak bersalin nanti. itu adalah bende yang wajib kene buat masa 28 minggu keatas untuk tau pergerakan anak setiap hari setiap masa setiap jam!haha doc saraan kalau baby tak gerak dalam masa 12 jam die suh g hospital terus kalau tak pun misal kata kalau malam sehingga ke pagi baby tak gerak pun kene terus refer hospital takut pape jadi kat baby. Nurse hari tu pun ada cakap aku nih bile2 jew boleh bersalin tapi baby pra matang la kalau keluar sekarang..tapi kalau boleh die keluar la ikut DUE sebenarnya. Korang doakan hokey semua dipermudahkan.


Isnin, 19 Mei 2014

Gender Baby?

Assalamualikum..

  Hey bLoger2 semua... hari nih titew just nak share pasal gender baby titew hah! hari tuh nak tggu klinik goment scan lambat sangat so liya decide g scan kat swasta nak buat 4d tapi baby tak nak tunjuk muka plak.. 2 kali iols buat 4d memang baby tak nak tunjuk muke die.. hukhuk sedih jap! tapi doc buat 3d jew sebab 4d tak nampak muke baby so doc scan ukuran kepala baby,berat baby,tulang baby,jari baby dan semua lah. So doc ada tanya nak tau gender baby tau... so aku pun mesti la kate "nakkkkkkk" hehe so bila doc scan mencari gender die..doc nampak baby girl. warghhh masa tuh happy uolsss. memang idam nak baby girl,tapi kalau kua baby boy pun tak kisah janji baby selamat. So tak lama tu memang ada apoitment dengan klinik goment time tuh doc nak buat scan.. so dapat jugak la scan kat goment last die scan punya scan nampak gender baby boy! hahhhhh??? mula dah tepinga2 jap. Sebab nya iols dah beli baju pink2 sikit...haha ye la bile doc swasta kata baby girl liya dah semangat nak cari baju die.. so now memang stop cari baju pink2 nih.. titew beli baju color putih jew semua!hihi.. So skunk nih malas nak pikir gender die tak kisah pun.. janji baby keluar dengan selamatnya.Amin So tggu je la baby kua 22/7 nih ea uolss..hihi

Rabu, 7 Mei 2014

TRIMESTER 3 - 29 MINGGU

Assalamualikum..

   Hari nih genap 29 minggu 1 hari,kejap ja rasanya:) Tapi dalam masa yang sama hati pun berdebar2 tau! keadaan sekarang macam biasa jew la tak ade perubahan yang ketara sangat cuma aku terasa sakit kat ulu hati(maybe kut) aku pun tak pasti sebabnya bahagian atas perut aku nih sakit kekadang tuh. kalau ditekan lagi la skait.. aku cuba tanya orang-orang yang disekeliling aku diorg kata itu adalah normal sebab baby menekan perut kite. tapi tak sure la pula kan. Hari isnin lepas baru pergi klinik untuk timbang berat dan chek urin. naik 500gm hanya untuk seminggu! haha berat jugak nih tak sampai 1 bulan mau naik 3-4kg kut! so kebetulan dokter scan perut aku pun ade lah tanya dokter pasal gender baby.. tapi cara die tengok tuh aku cam 50-50 plak sebab nye dokter tuh bukan dokter yang slalu ade kat situ,biasa nye die dokter pesakit luar. so agak kecewa jugak la tak dapat secara tepat pasai gender anak mama ni.
    Sebelum nih aku ada buat scan Swasta untuk 4d. tapi malang nye 2 kali aku try buat 4d baby tak nak tayang muka pulak sebab hanya nampak air ketuban/uri kut masa scan tuh yang nampak..so dokter hanya buat scan 3d sahaja. Masa tuh die tengok keadaan baby sihat air ketuban sume cukup,berat baby naik sikit,jari baby sume cukup..... dan gender tuh yang penting tuh..hihi dokter tuh cakap its a baby girllllll! masa tuh happy sangat sebab memang nak sangat baby girl, tapi bile ke klinik kesihatan gov salak sebaliknya plak dokter tuh scan baby boy plak.hurmmm tak pe la tak kisah la keluar mana-mana pun tak pe janji anak mama sihat,dan senang nak bersalin nanti.hihi
    Perut sekarang dah mula mengeras-ngeras mungkin sebab baby mengliat kut..hihi penah sekali tuh masa tengah duduk tuh perasan baby tengah bergerak2..alahai comelnyeeee! makin aktif die kick mama die nih. cume hari ahad malam lepas sepatutnya baby gerak aktif malam tuh tapi tak berapa nak aktif bergerak..so risau jugak la, cakap dengan husband baby tak gerak die pun dah mula risau jew sampai la mata nih tak boleh nak lelap. pagi esok tuh terus g klinik tuk tau perkembangan baby..so bile dokter scan tengok abby dalam keadaan baik heartbed die still ada,syukur alhamdulillah! lepas jumpa dokter bukan main lagi anak mama tendang2.hais aktif balik!haha so now dokter suh tick untuk CARTA PERGERAKAN JANIN di buku Pink. huramm kat anye dah 28 minggu sepatutnya dah boleh buat pengiraan tuh. so hari2 la mak jemah membawa buku pink nih kemana sahaja. Okey la liya akan update untuk minggu berikutnye k..so stay tuned wit blog iols..:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...