Khamis, 22 Mei 2014

31 MINGGU! ~ Baby Melintang~

Assalamualikum..

        Hey korang... minggu nih dah 31 minggu kandungan iols. Warghhh  perut pun makin membesaq dengan jayanya.. tapi ramai kata perut iols kecik! hehe semalam baru g chekup kandungan so far baby sihat dengan baiknya..dan result yang paling best HB Level aku naik dah dari 10.3 ke 11.3! kalau tak asik turun jew..doc cakap bahaya kalau HB level kite turun..mau nya nanti nak bersalin dah la keluar banyak darah(maybe) ...
Dan risiko kalau HB kurang pun salah satunya, baby kurang berat lahir(kurang 2.5kg), lahir tak cukup bulan, lemas semasa lahir, dan pertumbuhan baby terbantut! warghhh masa dengar tuh sangat-sangat risau tau! Berat pun hanya naik 500g dalam masa 2 minggu. hurmm kire okey la tuh kan? So semalam hanya buat Chekup Antenantal Clinic dengan Nurse.. sebab 2 minggu lepas dah jumpe doc. Nurse banyak buat penerangan pasal tanda bersalin la,persiapan baby la n macam2 lagi.. banyak manfaat jugak mendengar nye. So die pun ada buat scan untuk dengar denyutan jantung baby. aku tak nampak sangat berapa kelajuan degupan jantung baby..tengok kat buku nih macam 143 kelajuan degupan die..tap tak sure plak. Sekarang nih Asik tengok perut jew sebab nak tengok die kick! kalau die kick feeling korang mesti rasa lain sangat tau, sebak pun ade! happy pun ea tau.. lagi2 kalau die kick tuh berombak-ombak ..hihi Encik somi kalau dapat tengok baby kick muke die terus jadi lain..nampak terkejut sangat! haha dah tentu la die teruja sampai usap2 perut cakap dengan anak die 'ayah tak saba nak tunggu kamu keluar'! aduhhh bile iols dengar en suami cakap cam tuh, sebak jew rasa nak nangis kut!
       Start dah masuk 31 minggu nih perut kuat mengeras,risau jugak! kekadang kite yang tak selesa nak duduk x selesa nak berdiri x selasa,nak tido lagi laaaaa.. sampai cakap dengan baby 'jangan dok mengeras ea sayang,kesian kat mama k' hehe.. Bila Nurse cek perut semalam die try nak cari kepala baby,die pun dok pegang2 bahagian bawah,skali die kata kenapa tak rasa eh.. so die panggil sorang lagi nurse untuk pastikan kepala baby tuh..sekali die kata kepala baby blah kanan means baby melintang la sekarang nih..patut la rasa perut nih belah kanan macam besar sikit kalau die tendang pun slalu blah kiri rasa teramat sangat. Now makin aktif die kick dan mengeras kut. at least aku tak lah risau sangat kan dari baby tak gerak langsung lagi buat aku risau tahap pengsan.

Okey nampak tak iols skunk dah buat Carta Pergerakan baby setiap hari start 28 minggu sampai la nak bersalin nanti. itu adalah bende yang wajib kene buat masa 28 minggu keatas untuk tau pergerakan anak setiap hari setiap masa setiap jam!haha doc saraan kalau baby tak gerak dalam masa 12 jam die suh g hospital terus kalau tak pun misal kata kalau malam sehingga ke pagi baby tak gerak pun kene terus refer hospital takut pape jadi kat baby. Nurse hari tu pun ada cakap aku nih bile2 jew boleh bersalin tapi baby pra matang la kalau keluar sekarang..tapi kalau boleh die keluar la ikut DUE sebenarnya. Korang doakan hokey semua dipermudahkan.


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...