Khamis, 13 Februari 2014

KePerlUAn IBu dan AnAk kETIKA hAMIL dAn BerSalin

Assalamualikum...

        Pagi-pagi ini rasa semangat nk share kat uolsss pasal keperluan Ibu dan anak ketika hamil dan bersalin. Setiap hari aku Googel tenet mencari maklumat ibu hamil nih...apa yang perlu dibuat ketika kandungan membesar, apa yang perlu dimakan ketika hamil nih, than yang paling penting aku suka search pasal Penyususan Ibu selepas kite bersalin. Aku memang teruja sangat tau sebab aku harap untuk anak sulung nih aku nak anak aku Full Breast Feding. lagi pun bagus kan? Orang cakap kita nak beli nih beli sikit demi sikit macam kita nak kawin dulu2 tuh..hehe nak beli hantaran dah prepair 1 tahun kut!haha tapi aku nih tak la teruja sangat awal2 nak pegi beli barangan baby ialah sebabnya kandungan aku baru lagi, usia kandungan aku sekarang 17 minggu 2hri (4bulan) dah. Teringat aku masa kandungan yang lepas(keguguran) aku Bledding teruk dan kene admite Ward 2 minggu, masa tu kandungan aku genap 4 bulan die pergi meninggalkan aku dan suami. Masa tuh memang sedih sangat kut... Okey berbalik Point cerita aku sebenarnya nak sahre sikit la jugak apa Checklist yang aku ada dan aku googel kat tenet nih sebagai rujukan aku masa akan datang nanti.

~Barangan ketika Mengandung~

Okey aku start beli barang untuk ibu mengandung pun start kandungan nk masuk 3 bulan sebabnya perut aku makin membesar. Tapi tak semua la aku beli lagi, just sekarang aku beli yang penting adalah New Panties&Bra.sebabnya korang pun tau kan saiz badan kite makin berkembang kembang 2 kali ganda tau.jadi memang memerlukan bende tuh.hihi Okey aku dh Cheklist kan barangan yang perlu beli atau ada ketika ibu mengandung...

1. Jubah
2. Seluar Mengandung
3. Panties/ Bra
4. Blouse Mengandung

~BARANGAN IBU KE HOSPITAL~

Okey ini aku tak berapa fasih sangat tapi aku servey2 googel kat tenet cari barang keperluan nih.. bende nih sangat penting bagi aku sebabnya ialah Persiapan nih untuk anak Sulung,banyak bende aku tak tau dan aku perlu ambik tahu! Kebiasaanya dari pengalaman dari kawan2 yang lain diorang start beli barang bayi pun start kandungan diorang dah 7 bulan. Masa tuh jangan pulak la rambang mata semua nye nak di beli nye. Beli mana yang penting jew untuk baby yang baru lahir, selepas tuh kau balun jew la beli baju2 yang comei2 tuh..hihi So ini hasil yang aku dapat Cheklist YANG PERLU okeyyy..:)

Kad Lawatan Hospital- (sangat penting&wajib bawak dimana saja kite berada waktu pregnent)
Kad Pengenalan
Telefon Bimbit
Baju (2 helai)
Stokin (2 pairs)
Kain Batik (2 helai)
Bra (3 helai)
Panties (5helai)
Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
Tuala Mandi
Maternity Pad/Pad Biasa (1 pek)
Selipar (1pasang)
Kamera
Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)
Termos Air Panas
Bag Plastik
Baju Sejuk (Sweater)-(1 helai)
Sikat
Breast Pad (4 pair)
Nursing Bra (2 helai)


~BERPANTANG UNTUK IBU~

Sebut berpantang..warghh banyak bende jugak kene ikut pantang larang orang tua2 nih..memang kene betul2 pantang kalau tak nanti BENTAN susah plak. Ialah badan korang kan, jangan menyesal kemudian hari nanti. Adalah cerita seorang kawan kepada kawan pasal die bentan lepas berpantang, sewam jugak aku dengornye.. masa die berpantang dalam 2 minggu kut die dah tak pakai stokin,dah boleh berjalan2,minum ais lagi..perghhh memang Otai gak la... tapi tau tak korang efek nye masa bile?  lebih kurang dah nak masuk setahun baru die rasa demam,badan seram sejuk, pinggang belakang sakit2,sendi sakit2! hah last nye tak silap aku die kenen berpantang bali selama 44 hari macam orang lepas bersalin tuh, baru la kesihatan dan badan die okey. Okey berbalik Point cerita aku nih aku ada Cheklist untuk barang keperluan semasa ibu berpantang :

Set Berpantang
Stokin tebal
Baju Sejuk
Selipar rumah
Kain Batik
Bengkung
Maternity Pad
Pad Biasa
Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
Minyak Angin/Urut
Makanan/Minuman (Air Masak, Horlick, Susu, Biskut, Roti)
Tukang Urut

2 ulasan:

Ummi Shafeha berkata...

Camera pun termasuk ceck list Ke hehehe

leeya berkata...

HAHA PENTING JUGAK TUH KAK...zaman teknologi sekarang nih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...