Rabu, 18 November 2015

RAGAM ARISSA MASUK 1 TAHUN

Assalamualikum gais.

Okey hari nih entry nak sembang pasai anak dara ku Nur ARissa Medina yang semakin hari semakin mox dan comel! haha (sila meluat) pejam celik pejam celik dah 1 tahun 4 bulan lebih dah, Alhamdulillah membesar dengan jaya nya! perkembangan sekarang nih Arissa dah boleh sebut MAMA, AYAH, APANG (abang),KAKAK,NENEK,ATO(atok),MAMAM(makan)1,2,3,4,8,CU(susu),YAK(Berak). buat masa nih yang aku dengar nih je lah.. yang lain2 tuh die suke membebel yang tak paham kite dengar..haha bahasa baby kan. Sekarang pun dah pandai kalau kite cakap nak mandi atau yak.. cepat2 terus g bilik air, dah biasa dengar hari2 mak nye cakap die dah boleh faham. setiap hari ada je akai die nih tau.. kekadang gelak sorang2 hokey.. kalau nak susu skunk senang je cakap kat die nak susu x? than kalau die geleng tuh maknanya die memang tak nak la, kalau die dah haus sangat die akan tunjuk botol die! hehe so mama die akan paham la die nak susu.


Waktu tidur? nih paling yang aku rasa sebel sikit la, sebabnya arissa nih macam susah nak tido kalau dilemparkan ke katil, nak kene amik masa baru die akan tido, paling cepat nak bagi die tido bagi la buai kat die memang confirm terus tido tuh pon ikut mood die la..hihi Arissa nih perangai pelik die sebelum nak tido akan cari bucu bantal than die akan gentel / isap! tahan die tak akan tido stay setempat, tau2 die akan pusing 360 darjah untuk cari port baik nak landing n keselesaan die. Aku nih dah berapa kali kene hempap dengan kaki die la tangan die la, n paling win kepala die lah, kalau kene benjol ko!! nak marah pikir anak masih kecik. hurmm sabo je la hati nih. kalau korang nak tau Kulit Arissa nih tebal agaknye, sebab die tak suka pakai selimut tau mas atido! haha siyes aku cakap sebab nya dah banyak kali aku try selimutkan die dr umur 9@10 bulan gitu die akan buat2 tendang selimut tuh menunjuk kan die protes tak nak pakai selimut masa tido. So start dari tuh memang aku tak pakaikan kecuali kalau aku rasa cuaca sangat sejuk mesti selimutkan jugak.

Gadget? so far Arissa tak suka tengok kartun/Youtube kat hp, kat TV pon tak layan, acaner? haha aku penah try bagi jugak die tgk kat Hp dekat Youtube Upin&Ipin layan nye tak smapai 4 minit die dah bosan nanti die akan campak la hp tuh kemana die suka. Tapi Arissa nih jenis suka pegang sahaja HP, tuh pon kenkonon ngah calling2 gitu, dan die akan tekan button tah mana2 than akan ngoceh(cakap sendiri/membebel)  sendiri. hehe paling Win Hp Ipong aku die masuk dalam Mangkuk Jamban umah!! stress wey aku masa tuh. Dah la banyak gamba/Video die masa baby lagi. dah la aku tak save kat icloud,cissss redho jela kan. Memang dari start hari tuh aku akan reminder mak,abah,adik n suami aku setiap kali kua dari tandas,atau bilik air sila la TUTUP dengan kadar segara supaya mengelakan perkara gitu berulang..memang sejarah tak mungkin kembali (lagu newboyz gitu). Jangan nanti dah beso nak pegang tepon je memanjang memang nak kene Start ngan mama nih.

Aktiviti? Arissa kalau korang bagi  lepas kat padang memang confirm die akan tawaf satu padang, sumpah tak tipu! Arissa memang kuat jalan, dan die akan membebel sepanjang die berjalan tuh. Die memang suka berlari/nerjalan kat tempat2 luas tanpa pandang depan! haha kekadang aku risau sangat sebab die jenis kau panggil die, die akan move kedepan dan kedepan.. so memang penat nak kejar! Ada la skali die boleh loloskan diri dari Slinding Door umah( bayangkan la ek die boleh tarik slinding door tuh,kuat tak tangan die!haha) die boleh berlari melulu terus nak kejalan, nasib baik la sempat perasan tengok slinding dah terbukak, tengok-tengok die dah separuh dari rumah nak kejalan raya besar tuh. huargggg geram tau hati nih. Sampai berlari dengan tak pakai kasut nye mengejar nak selamatkan die. So now memang kene make sure la slinding tuh kene tutup rapat dan lock. Toys kat rumah pon memang tak banyak, sebab die tak suka main sangat dengan mainan yang aku beli, contoh teddy bear (die akan campak2 je bear tuh), Duck muzik (diepatah2kan part2 bahagian kepak dan terus down muziknye), kerete mainan (campak2 jugak kalau dapat kat tangan die),Flash Card (tengok sekejap nampak cam teruja tapi hanya kejap je peh tuh dah jemu die campak/buang merata). Banyak kali jugak la ajak die blajar Flash card bercolor, tapi sekejap je die dah start jemu, risau la plak! tak tau dah nak buat ape. Kalau korang bagi pen/pensil die suka! mana2 budak pon akan suka kan.. lagi2 die akan buat seni kat tapak tangan la kaki die la,lengan tangan die la, fuh menguji kesabaran betul, tapi aku tak kisah sangat janji die ada minat nak nak pegang PEN! hihi Gaji nih baru nak beli kertas drawing n pensil color lebih, dan buku rujukan/gamba haiwan dan Flash card untuk trek die minta nak membaca dan mengenal binatang/huruf/nombor. Ada rezki mama nak buat BUKU POP UP/BUSY BOOK untuk Arissa.Inyallah kalau masa mengizinkan.



Banyak lagi yang ku tak explore lagi ragam Arissa nih, hopefuly Arissa membesar dengan baik dan diberikan kesihatan yang baik, mendengar kata, dan menjadi anak yang soleha dan anak yang boleh membanggakan ibu dan ayah ye sayang.Amin! kbai xoxo

1 ulasan:

Ummi Shafeha berkata...

Arissa nie dak bijak leeya dia suka xplore benda2 baru.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...