Isnin, 17 Ogos 2015

Pengalaman Part #2 Anak Kedua

Assalamualikum

  okey ols.. hari tuh dah cerite Pengalaman Part #1 Anak Kedua kan.. so hari nih nak cerita detik2 mase kat dewan bedah! mana yang penah czer mesti tau kan keadaan kat dalam dewan bedah tuh cam ne.. tersangat la sejuk sampai menggigil pale lutu hah.  Start malam lepas Admite Wad doc dah g tau kene puasa jangan makan, kalau nak minum tuk basah tekak sikit bolej aje. tapi kuantiti sikit la. So malam tuh memang tak leh tido wey.. maybe sebab memikirkan esok nak kene bius bagai, memikirkan anak yang bakal lahir nanti. arghhh memang malam tuh susah nak tido sikit, so aku pasang zikir sampai la terlelal ko.. pagi bangun sembahyang subuh than bukak zikir lagi bagi hati nih tenang je. sampai la doc bius datang tuk tandatangan semua. So aku nye slot bahagian pagi.. kul 10.30 cam tuh dah gerak g dewan bedah.
   Buat kali kedua nye aku ke dewan bedah. Tapi kali nih berbeza dengan yang sebelum nih MISCARRIAGE. Sampai je bahagian pertama Bilik Bius. Mase tuh kat atas katil je terbaring doc letak ape tah bagi kaki kite hangat2 gitu.. so doc bius akan datang pada kite bagi tau nama penuh n no ic kite semua. So semua dah Ok baru aku ditolak kat Dewan Bedah. Sampai je sana..mak aiiii ramai gile dokter mase tuh ada 4 doket perempuan dan sorang dokter lelaki. ishh malu la plak kan..+_+ Ok dokter yang akan uruskan pembedahan aku nih die bagi kate2 semangat dan suh kite zikir bebanyak n dipermudahkan sepanjang aku czer nih. Ok doc Bius datang bg tau akan cucuk bius kat bahagian belakang dekat tulang tau sebanyak 2 kali tak silap aku, diorg bius separuh badan jew. masa tuh aku ingat tak la sakit sangat sebab sebelum nih pernah bius kat belakang badan. Hupenye mak datukkkkk sakit Allah je yang tahu. Start je cucuk boleh nangis i ols..ye la korang memang sakit sampai ketulang pegi die.. fuhh so sorang doc nih perasan aku nangis die suh doc yang lain percepatkan czer aku nih. So after bius aku di baring kan dengan keadaan terlentang, tangan dua2 bukak habis. Mase tuh memang sangat2 tak selesa! Aku siap cakap dengan doc lain memang tak selesa dengan keadaan macam nih, so die suh turun kan satu tangan letak kat dada, baru la aku rasa bernapas tau tak.
    Aku ingat kejap je la kan nak kua Baby mase tuh.. ikutkan ada komplikasi masa itu. Aku bledding banyak jugak. Peh tuh dengar doc cakpa nak Vacum! perghhh  masa tuh doa bebanyak semoga anak aku keluar dengan mudah, tak nak buat vacum tuh. mybe sebab tulang badan baby panjang sangat kut..hehe So 4 doc yang handle tuk keluarkan Baby mase tuh die godek2 perut nih. Mase tuh aku mule nak nangis dah sebab risau pape jadi kat naak aku mase tuh. Alhamdulillah dengar jugak tangisan Baby mas etuh.. fuhh lega uols dah dengar anak nangis. So mase tuh tggu gak doc dtg tunjuk anak, tak lama sorang nurse/doc tak pasti tunjuk kat aku kemaluan die dulu die tanya, anak puan permepuan/lelaki?? so confirm Gegurl uols! Syukur Alhamdulillah. Masa tuh dapat cium die Nikmat sungguh ciptaan Allah. Sangat Wangi tau tak! bau syurga..:)
    So dah settel cium anak bagai. Proses nk jahit balik tempat yang diorg belah tuh. memang tak de rasa ape la masa tuh. Dalam hati rasa tak saba nak jumpa anak kat wad nanti! hehe Dah settel semua urusan aku masuk ke Wad balik dengan keadaan separuh badan still ada bius lagi, memang tak boleh nak bergerak la, dengan kepala pening! n satu lagi efek bius yang aku kene tuh MUntah teruk n pening satu kepala! en somi bagi minum milo sikit n roti, tak lama tuh muntah semua. sampai kan iols terpopo kauuuu,... malunye la mase tuh! mas atuh mana nak perasan kau nak terpopo kan sebab bius tak abis lagi kan.. so kepala berpinau2 memang tak boleh nak fokus sesuatu. anak pon masa tuh tak hirau kan sebab memang tak boleh nak fikir pape. mujur Mak yang jaga masa tuh, sebab suami hanya boleh jage hari pertama selepas czer. hari berikutnya mak/adik/kakak perempuan sahaja yang dibenarkan. So mana yang jaga sendiri tuh aku SALUTE kat diorg sebab diorg boleh handle situasi tuh. Sedangkan aku yang pertama nih pon menangis2 mak aku tinggalkan hari kedua. hahaha giler ko tak penah ada anak sebelum nih, menangis2 nak mintak susu, berak lagi kencing die lagi.. masa tuh Allah je tau panik nye aku masa tuh.

So lahir lah Puteri kesayangan kami diberi nama NUR ARISSA MEDINA BINTI ABDULLAH. Berat arissa lahir 2.7kg panjang 59cm. Hari pertama tuh en somi dah azan kan die.dan juga membuat tahnik pada arissa dengan menggunakan madu. Syukur semua nye selamat. Macam biasa la kalau Czer nih duk wad paling cepat pon 3 hari kalau ada masalah memang lama la kat dalam sepital tuh. So waktu yang ditunggu2 balik rumah.. yeayyyy  Orite olss nih cerita serba serbi pengalaman bersalin anak kedua (anak pertama gugur). So mana yang menunggu kelahiran tahun nih. Moga dipermudahkan ea semuanya. Owh lupa tahun ni my BFF Bonda Ekin pon tengah tggu nk bersalin ja nih.. excited nak tggu junior diorg nih.. Arissa n Huysan(anak bff Ain) nak dapat geng tak lama lagi..:)

sekian entry saya kali ini. Terima kasih baca blog saya yang tak seberapa ini..hehe:)

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...