Selasa, 29 September 2015

Arissa dah 1 Tahun 3 Bulan!

Assalamualikum sume bloggers.. pejam celik pejam celik anak mama da setahun dah.. tp tak sempat nak sambut bezday die sangat tahun nih sbb mase tuh puasa.. Tapi tak pe tuk next year mama promise kite akan sambut bezday awak ye sayang.. walaupun x semeriah mana nanti..hikhikhik (save bajet weyyy). Hari tuuh pi chekup untuk setahun badan arissa tak naik sebab baru baik demam.. so mas atuh memang tak la die nak jamah nasi! tuh pon nak susu saje. memang merisaukan la kan bila anak tak sihat memang tak tidur malam dibuat nya. Tapi syukur Arissa dah sihat sepenuhnya. Kami  nih satu keluarga kalau tau Arissa tak sihat simptom2 nye mesti arissa akan merengek 24 jam, lepas tuh kite nak ajak die main/gurau/lawak mesti buat bodo jew.. haha tapi kalau dah sihat fuhhhh kau kejar die lari satu rumah wey! penat tak sudah tau..:) Arissa start full jalan masa die umur 11 bulan so agak lambat jugak la.. tapi aku tak sure la anak orang lain, tengok jugak pada budak, ada yang umur 9 bulan dah boleh full jalan kut.

1 tahun 3 bulan now!
Okey sekarang Arissa dah pandai ikut apa yang kite ajar/suruh. Aku rasa masa nih la kite sebagai ibu/bapa main kan peranan. Contoh satu la aku bagi kat die.. aku suh die angkat tangan doa untuk makan. terus die buat! ya allah bile tau je die buat kemain happy mak nye nih.. macam jakun pon ade!:P Tapi buat masa skunk nih die memang tak boleh bace doa full la.. just die boleh buat pergerakan yang kite ajar.. so dari situ nanti insyallah kite praktiskan hari2 die dah boleh buat kan. Contoh kedua, yang nih memang lawak spontan kut! hahaha penah skali nenek nye seseme.. ofkos la kan ambil tisu lap kat hidung tuh n hembuih2 hingus yang ado.. skali tuh perasan la Arissa pi ambil tisu basah than die letak kat hidung(kebetulan memang arissa seseme skunk akibat cuaca jerebu) than die HEMBUS2 sampai kua hingus die, kemain comel naw buat gitu! haha senang kut keje aku nak kasi kuakan hingus die.. kehkeh claver girl la awak nih sayang:) Banyak jugak la tengok perkembang arissa skunk nih.. Cume bab percakapan.. skunk nih Arissa dah boleh panggil Nenek,ATok,Mama,Ayah kalau kite sebut sesuatu perkataan tuuh die akan ikut jugak tapi kelakar jugak la kan sebab die amik perkataan last je.. (yang ada anak mesti tau) Hari tuh ajar jugak la suruh sebut 1,2,3,4 dan seterusnya die nak jugak la ikut ape yang kite ajuk.. tapi tengok mood die jugak wey kalau datang tak nak fuhhh sentap habis mak tau sayang, tapi kalau dapat buat kemain betul mak nye gelak2 sambil guling2 (jangan la pecaya sangat eh tang guling2 ).

kemain nak spek besar!:)
Perangai arissa skuk mama dah boleh agak. Pe'el die nih kalau nak mandi kemain takut wey.. tapi aku start siram kaki dulu baru bawak keatas kalau tak kau dengar la die meraung satu rumah.. hehe lepas tuh arissa memang susah nak pakai kan baju tau tak! lepas lap2 badan than dah pakai kan pampers.. ajak main cak2 n lari dulu.. haish la anak bile nak pakaikan baju nih.. kekadang kite nak cepatkan kerja kite jadi lambat sebab nak layan anak bertuah nih. Ha jangan tak tau sekarang arissa dah pandai nampak bedak dah hulur tapak tangan tu suh letak bedak kat tapak tangan die.. haha Haishh banyak bende yang Arissa belum mama explore lagi nih.. kene banyak masa dengan die lagi nih:)

tq sudi bace. okbai!:)

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...