Rabu, 28 Disember 2011

jERWAat Aku Yang AGak KritiKL!

   sAlamm...

    hurmm lame x update blog ak nih..al maklumlah bz dengan keje ak yang berlambak kat atas meje tuh,Si ratu MC kat depan nih nak benti katenye..adushhh habis la ak pas nih,jadi mangsa nye ade lah ''AKU'' skunkkk nih..tertekan ak wey! sakit jiweee,, tp kan nak kate bodoh kat die x baik laks..hurm rugi la klau die benti! bukan senang nak masuk gomen nih..opss lupe lak orang de DEGGRE la kate kan..x kan nak dok pegang jawatan 'pegawai khidmat pelanggan' kannn..ape klas kau jah!!!hehehe so maybe die dah dapat keje yang setaraf deggre yang die ade kut..ah buritttt la tuh! kau ngat dah keluar dr gomen tuh nak dapat balik tuh senang ker?/ adoiiii pikir la dulu wey.. pikir la  long time punye life kau..ye la kau pun baru kawin,baru nak bina empayar korang,tp jadi cam tuh..sedey ak nengok nye! ee dah la mls plak cter pasal kau..busan plak.. hurm street the point cter ak nih..lepas kawin jew jerawat ak mendadak wey..x tau kenape! makin bertambah2..why why why??!!!  setiap ak g mane asik tanya 'kenape muke awk liya' 'kenapa jerawat banyak snagat' dammmmnnnn sakit gegendang telinga ak dengar wey..rase nak letak taik lembu kat muke korang..,,dah die nak tumbuh ak nak buat cam ne kan..sedey sangat ak tauuuu:(( hanye tuhan je tau..
mybe nih care2 untuk hindarkan jerawat dok bertumbuh meliar kat muka ak kut....

> Jerawat batu hanyalah liang roma yang berjangkit dan tersumbat. Jika anda mula memicitnya, anda sebenarnya hanya merebakkan bakteria ke seluruh muka hingga jangkitannya melarat.

Jika terlalu perlu mengeluarkan isi kandungan jerawat itu, basuh tangan dan muka. Gunakan tisu yang bersih dan basuh semula selepas membuang jerawat itu.

> Gunakan produk penjagaan kulit yang bebas minyak. Solekan berminyak lebih menambahkan ‘makanan’ pada muka untuk pembiakan bakteria serta lebih membuatkan liang roma tersumbat.

> Kawasan jerawat yang merah itu usah digaru walaupun ia gatal. Jika terus digaru, menyebabkan bakteria merebak dan lebih teruk kerana akan meninggalkan parut.

Dalam sesetengah keadaan, jerawat batu boleh meninggalkan parut berpanjangan oleh itu, fikirkanlah parut yang tidak diingini itu untuk mendorong anda tidak memicit atau menggarunya.

> Minyak pokok teh mempunyai kandungan antibakteria. Jika mahu menggunakannya, pastikan jerawat di peringkat awal dan jangan gunakan berhampiran mata. Jika kulit pedih, cuci bahagian itu dengan air bersih sebelum menggunakannya semula.

> Usah terlalu mencari sabun kuat untuk merawat muka berjerawat kerana ia mungkin menyebabkan kulit lebih merah. Elak bahan sental muka yang mungkin menyebabkan kulit lebih gatal. Guna sabun antibakteria sederhana.

> Jika merokok, elok sangat dihentikan tabiat itu. Jerawat di kalangan perokok biasanya lebih merah daripada mereka yang tidak merokok.

> Usah patah hati merawat jerawat. Hampir setiap jerawat boleh hilang cuma ia mengambil masa.


hurmmm klau ikutkan sume nye mybe boleh hindarkan kut..tp tangan nih kadang2 dok gatal pi usik jerawat tuh,,hah itu makan die lagi bertumbuh banyak..haduiiii aku nih bebenor nye alah dengan seafod..x leh makan seafod terutama udang dan sotong! tp febrettt ak sotong la wey!! mane leh tahan klau mak aku masak aku x makan..hihi (salah diri sendiri gak!padan muke ak) hurm telur pun aku x leh,ape lagi ekk! hah belacan yang tuh sememang pangkah! tpkan belacan tuh klau wat kangkung goreng belacan mmg terbaik!! i loike my mom masak,...thumbs up untuk mak saye yang chantek tuh!:)) hah nih ak nak g tau korang  cter pasal telur tuh teringat ak kat char kway teow nilai..perghh wa cakap lu mmg terbaik makan kat situ! x leh tanding kedai mane2..penangan die punye kway teow tuh nikmat wey!! lau korang x caye korang boleh cube makan kat kedai mamak Al-Salam kat nilai die bukak stall kat tepi tuh jew..ade sesetengah cite rase diorang nih lain..bagi aku sedap je..kalah kedai Malis char kway teow kat setapak tuh..x sedap,manis lak tuh!eee.. hampe ak makan kat situ ri tuh...x nak la cter pasai tuh wwat ak terliur plak..owhh sambung balik pas nih korang2 yang muke chantek2 tuh bersyukur lah ape yang tuhan dah kurniakan kepada korang2,tahniah! kepada korang yang berjerawat cam ak nih..sabo je la..kite boleh iktiar care lain untuk menanangi nye..yeahhh mesti boleh!:)


ok lah bey!xoxo

8 ulasan:

anis berkata...

ade hikmah nyer sumer...
peace yoy....
XOXO

Siti Saleha berkata...

ye betul sokong 100%

cik hani berkata...

ha..tau x happe...cool je beb..

leeya berkata...

yup,ngah cool jew nih,mlz la nak pikir pe..

Tini berkata...

Based pd crite ko ni dik .. Mcm punca dr corak pemakanan jer... Makanya puhlisss la jge pemakanan... Kawal napsu...maybe boleh kurang... Good luck..

leeya berkata...

mybe kut kak..adushh makan x dapat dipisahkan dalam hidup aku kak..haha:P

Tini Rosley berkata...

Nk cantek lebey ke nk kenyang lebey...? Hahaha

leeya berkata...

chantekkk la,sedey nih tumbuh lagi kat pipi,membesarrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...